×
 

Prövning

Den som är bosatt i Sverige och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning har möjlighet att genomgå prövning i alla kurser inom kommunal vuxenutbildning som det sätts betyg på och i komvuxarbetet.

Vad är en prövning?
En prövning är en bedömning av kunskaper i förhållande till uppställda kunskapskrav i kursplaner eller ämnesplaner. Det betyder alltså att man som elev tidigare tillgodogjort sig kursens hela innehåll och är redo att visa upp sina kunskaper och färdigheter för bedömning av en lärare. Ibland brukar man kalla en prövning för att "tenta av" kursen. Eleven förväntas därför har förberett sig på egen hand innan prövningen startar.

Vad innehåller en prövning?
En prövning innehåller uppgifter och prov så att det är möjligt att bedöma elevens kunskaper i förhållande till alla delar av kunskapskraven. Den innehåller därför ingen undervisning eller övning, utan bara examinerande uppgifter. Uppgifterna kan vara exempelvis prov, skrivuppgifter, och muntliga redovisningar. I varje prövning ingår en avslutande muntlig examination över videolänk där elevens kunskaper och färdigheter kontrolleras. Under videosamtalet behöver eleven kunna visa upp giltig, fysisk legitimation (digital legitimation godkänns ej).

Prövningar hösten 2023

Ansökan till samtliga höstens prövningar är nu stängda.
Kommande prövningstillfällen på NTI-skolan kommer att ske under våren 2024 och datumen kommer då att publiceras på denna sida.

Villkor för prövning på NTI-skolan - läs innan du ansöker

Anmälan är bindande

När du har mottagit en bekräftelse till din mail där det står att du har fått en plats är anmälan bindande och du är betalningsskyldig. 

Prövningsplatser

Antalet platser per provtillfälle är begränsat. Först till kvarn gäller efter att ansökan öppnar. Om du får en plats efter att du gjort din ansökan kommer ett bekräftelsemail med mer information om prövningen inom 2 dagar.

Kostnad

En prövning kostar 500 kr.

Kostnadsfri prövning

Har du läst kursen på Komvux/Vuxenutbildning tidigare och fått ett F är prövningen kostnadsfri. Bifoga ditt betyg F vid ansökningstillfället. Har du inte bifogat betyget vid ansökningstillfället kommer ordinarie avgift att faktureras. Du kan inte skicka in betyget i efterhand utan allt måste bifogas när du skickar in din ansökan. 

Faktura

En faktura skapas när du får ditt bekräftelsemail. Fakturan skickas till den hemadress som framgår i studieplanen som skickas till din mail. Dubbelkolla att uppgifterna stämmer. Fakturan finns även i inkorgen på din elevsida på lärplattformen på studier.nti.se. 

Inga fakturor makuleras (tas bort) om du ångrar dig innan prövningen startat eller under prövningens gång. Du är betalningsskyldig efter att du mottagit ditt bekräftelsemail. 

Återbetalning

Ingen återbetalning sker om du ångrar dig innan prövningen startat eller under prövningens gång. Ingen återbetalning sker om du missar slutprovet. 

Provdatum

Datum och tid för prövningarna är fasta och går ej att ändra.

Slutprov och nationella prov på lokal

Slutprov och nationella prov skrivs på lokal i Stockholm på Drottningholmsvägen 37. 

Försening

Om du kommer för sent till provtillfället dras den tiden av från den totala provtiden. Du får alltså inte sitta längre tid.

NTI-skolans prövningar

NTI-skolan anordnar prövningar på uppdrag av Stockholm, Nacka, Botkyrka, Huddinge, Danderyd, Järfälla, Norrtälje, Nykvarn Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker.

Vanliga frågor om prövning

Ja, det går bra.

Är du skriven i Sverige kan du ansöka till våra prövningar när ansökan är öppen. Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller när ansökan öppnar.

Vårt aktuella kursutbud finner du på denna sida.

Du kan göra en prövning om du vill höja ditt betyg i en kurs där du redan har ett betyg eller i en kurs där du saknar betyg. Betygen används ofta för att komplettera ansökan till högskola och universitet.

En prövning kostar 500 sek. Har du läst kursen på Komvux/Vuxenutbildning tidigare och fått ett F är prövningen kostnadsfri. Du bifogar ditt betyg F vid ansökningstillfället för att slippa avgiften på 500 sek.

Nej, det är tyvärr inte möjligt. Du kan söka till ett senare prövningstillfälle först efter att din kurs är avslutad. Du kan pröva i varje enskild kurs en gång per termin.

Vid en prövning bedömer läraren dina kunskaper i hela kursen utifrån ämnesplanen som du finner på skolverkets hemsida. En prövning är inte lärarledd och du förbereder dig på egen hand.

Prövningen består av mellan 1-5 inlämningsuppgifter samt ett större slutprov som skrivs i våra lokaler på Drottningholmsvägen 37 i Stockholm. Prövningen avslutas med en muntlig genomgång.

Nej, slutprovet skrivs i våra lokaler på Drottningholmsvägen 37 i Stockholm vid fasta datum och tider.

Nej, vi har fasta datum för prövningar.

Du ansöker till prövning via vår hemsida när ansökan öppnar.

Nej, prövningar berättigar inte till studiestöd från CSN.

Ytterligare information om prövning inom vuxenutbildning finns på Skolverkets hemsida.

Frågor om prövning?

Inspireras i studierna

Yrken att satsa på i framtiden – en vägledning för dig som ska välja karriär
september 21, 2023

Yrken att satsa på i framtiden – en vägledning för dig som ska välja karriär

Yrken att satsa på i framtiden – en vägledning för dig som ska välja karriär 10 yrken att satsa på i framtiden Att veta vilka yrken att satsa på i framtiden är inte lätt. Vi har därför samlat 10 yrken att hålla ögonen på när du planerar din framtida karriär: 1. Dataanalytiker Med den ständigt...

Fokus under distansstudierna
augusti 11, 2023

Fokus under distansstudierna

Fokus under distansstudierna Vi har frågat två elever hur de hittar fokus under distansstudierna. De delar även med sig av hur mycket de distraheras av till exempel mobil och dator. “Nuförtiden tar jag bara fram mobilen när jag ska till exempel kolla på meddelanden eller kolla tiden” Kevin, som pluggar på NTI-skolan, berättar att han...

Spelifiering i NTI-skolans kurser aktiverat på nytt – eleverna positiva
juni 1, 2023 Nyheter

Spelifiering i NTI-skolans kurser aktiverat på nytt – eleverna positiva

Spelifiering i NTI-skolans kurser aktiverat på nytt – eleverna positiva År 2019 deltog NTI-skolan tillsammans med flera andra aktörer i ett Vinnova-finansierat pilotprojekt inom spelifiering. Projektet gav goda resultat i form av färre avbrott och ökad genomströmning. Nu har spelifierade moment adderats till fler kurser och aktiverats på nytt. Anna Strömberg, skolledare på NTI-skolan, berättar: –...

Komvux på distans – från ansökan till betyg
mars 10, 2023 Inspiration och tips

Komvux på distans – från ansökan till betyg

Komvux på distans – från ansökan till betyg Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun NTI-skolan erbjuder komvux på distans i över 280 kurser som kan läsas i 100%, 50% alternativt 25% studietakt. Du kan påbörja kurserna med stor flexibilitet året runt. Alla kurser är nationella och studiemedelberättigade. Observera att utbud, ansökan och kursspecifika direktiv...

Så får du studentbudgeten att gå ihop
februari 13, 2023 Inspiration och tips

Så får du studentbudgeten att gå ihop

Så får du studentbudgeten att gå ihop 5 tips – Så får du studentbudgeten att gå ihop Som student har man inte sällan en ganska så liten budget att förhålla sig därför har vi samlat 5 tips – så får du studentbudgeten att gå ihop. Med dessa tips kommer du förhoppningsvis kunna få lite över...

Undersköterskeutbildning på distans
februari 3, 2023

Undersköterskeutbildning på distans

Undersköterskeutbildning på distans Undersköterskeutbildning på distans – ett flexibelt studiesätt Att gå en undersköterskeutbildning på distans hos NTI-skolan ger dig ett flexibelt sätt att studera på. Du väljer själv i vilken takt du vill läsa. Även ifall det ges mycket frihet att plugga på distans så kan det samtidigt kännas överväldigande då mycket ansvar ligger...

6 tips för bättre studieteknik
januari 24, 2023 Inspiration och tips

6 tips för bättre studieteknik

6 tips för bättre studieteknik Plugga mer effektivt med rätt studieteknik Genom att ha rätt studieteknik kan du göra dina studier både enklare och effektivare. Vi har samlat 6 tips för bättre studieteknik nedan: 1. Skaffa regelbundna studievanor Bästa sättet att få något gjort är att göra det till en vana. Få in rutiner med...

Gå en nätverkstekniker utbildning på distans
januari 17, 2023

Gå en nätverkstekniker utbildning på distans

Gå en nätverkstekniker utbildning på distans Genom att gå en nätverkstekniker utbildning på distans öppnas flera dörrar till att få ett roligt och spännande yrke. Som nätverkstekniker arbetar man med installation, drift och underhåll av den tekniska infrastrukturen på företag och organisationer. Är du IT-intresserad och vill ha en yrkesförberedande utbildning? Då är nätverkstekniker ett...

Kurser som ger behörighet i topp på NTI-skolan
augusti 4, 2021 Inspiration och tips

Kurser som ger behörighet i topp på NTI-skolan

Kurser som ger behörighet i topp på NTI-skolan Läs vidare för att ta del av vilka kurser som ger behörighet i topp. Engelska 5, 100p Kursen ger dig tillfälle att träna på att läsa, tala, lyssna och skriva på engelska med säkerhet i vardagliga situationer. I kursen kommer du framställa och presentera ämnen som du redan...

Varför ska man läsa historia?
augusti 4, 2021

Varför ska man läsa historia?

Varför ska man läsa historia? Maria Törngren, Gymnasielärare i historia, kultur och svenska. Varför ska man läsa historia? Tänk dig att du vaknar upp en morgon utan att minnas något. Du minns inte vem du är, vad du jobbar med, var du är någonstans, varför du ligger i just den säng du ligger i, eller vilka...

Laborationer på distans
augusti 4, 2021

Laborationer på distans

Laborationer på distans “Laborationer är en central del i våra naturvetenskapliga kurser,” säger Marie. “En del av syftet med naturvetenskapliga gymnasiekurser är att elever ska utveckla kunskaper om naturvetenskapliga arbetsmetoder”. Hon nämner därefter en mängd olika arbetsmetoder som främjar dessa kunskaper. T.ex att formulera samt söka svar på frågor; planera och utföra experiment; att bearbeta,...

Martha trivs med studier på distans
augusti 4, 2021

Martha trivs med studier på distans

Martha trivs med studier på distans Läs vidare för att ta del av vad som gör att Martha trivs med studier på distans. Martha har ändrat uppfattning om distansstudier Martha studerade på en annan skola tidigare. När utbildningen flyttades från lokal till onlineutbildning på grund av pandemin, gick det sämre. “Det var ganska frustrerande för...

Digitala inlämningsuppgifter – tre elever berättar
augusti 3, 2021

Digitala inlämningsuppgifter – tre elever berättar

Digitala inlämningsuppgifter – tre elever berättar Att studera på distans skiljer sig på många sätt från traditionella studier i klassrum. Att utföra digitala inlämningsuppgifter kan för vissa kännas svårt, krångligt och kanske otydligt. Vi ställde några frågor om digital uppgiftsinlämning till våra elever. Många delade gärna med sig av sina erfarenheter kring hur de upplever...

Hjälp oss skapa en hållbar planet – våra elevers tips
augusti 3, 2021 Inspiration och tips

Hjälp oss skapa en hållbar planet – våra elevers tips

Hjälp oss skapa en hållbar planet – våra elevers tips Tips från våra studenter Att ta hand om miljön är något som vi värnar om på NTI-skolan. Det är viktigt att sprida kunskap om hur vi alla kan hjälpas åt att minska människans påverkan på miljön. Nu har vi frågat våra elever om vad dom...

Komvux på distans – bästa vägen till högskola och universitet?
augusti 3, 2021

Komvux på distans – bästa vägen till högskola och universitet?

Komvux på distans – bästa vägen till högskola och universitet? Ett snabbt och smidigt sätt att komplettera betyg Kunskap känner inga gränser och alla ska ha möjlighet att kunna läsa vidare var än man befinner sig i livet. Komvux på distans är utbildningsformen för dig som vill studera vidare på dina villkor. Här är orsakerna...

Karriärvägledning
augusti 3, 2021

Karriärvägledning

Karriärvägledning Hitta ditt jobb-jag Grunden för karriärplanering är att förstå vem du är samt vad du är bra på. Du får en tydligare bild av dig själv och dina resurser genom att kartlägga dina förmågor, resurser och intressen. NTI-skolans studie- och yrkesvägledare Linn har en lista på frågor som kan hjälpa dig att komma fram...

Söka jobb efter Komvux – tips för bra CV
augusti 3, 2021 Inspiration och tips

Söka jobb efter Komvux – tips för bra CV

Söka jobb efter Komvux – tips för bra CV Bra att ha med i ditt CV Tidigare anställningarUtbildningÖvriga meriterSpråkDatorkunskaperReferenser Info att inkludera i CV:t Inkludera årtal och en kort beskrivning bredvid varje punkt som sammanfattar till exempel din gymnasieinriktning, språkresa eller ett extrajobb. Gör det tydligt för mottagaren vad det är du lärt dig av...

Den digitala skolplattformen som alla älskar
augusti 3, 2021 Inspiration och tips

Den digitala skolplattformen som alla älskar

Den digitala skolplattformen som alla älskar Läs vidare för information om våra intervjuer med elever och personal om varför digitaliseringen hjälpt dem. Frågade 600 elever I vår undersökning frågade vi över 600 elever på NTI-skolan om vad de tycker om att läsa på distans med hjälp av lärplattformen Omniway, så svarade över 90% att de...

Vilken utbildning ska jag välja?
augusti 3, 2021 Inspiration och tips

Vilken utbildning ska jag välja?

Vilken utbildning ska jag välja? Läs vidare för att ta del av flera tips när du ska välja utbildning. Framtidsutsikter Ett tips för att få en uppfattning om hur arbetsmarknaden ser ut för olika yrken inom de närmsta åren är att kolla på framtidsutsikterna via Arbetsförmedlingens hemsida. Där finns information både om vilka jobbmöjligheter det finns inom...

Studera en språkkurs på NTI-skolan
augusti 3, 2021

Studera en språkkurs på NTI-skolan

Studera en språkkurs på NTI-skolan Spanska Vill du lära dig det andra största språket i världen? Du får lära dig uttal, ord, fraser och hur man bygger meningar. Du tränar förståelse av tal och skrift och lär dig kommunicera på spanska i vardagliga situationer; att beställa fika och beskriva ditt boende, prata om din vardag...

Anpassningar och hjälpmedel för dina studier
augusti 3, 2021

Anpassningar och hjälpmedel för dina studier

Anpassningar och hjälpmedel för dina studier Ibland kan studierna kännas krångligare än nödvändigt. Då kan det vara bra med lite extra hjälp att anpassa dina studier. Genom individuella anpassningar och digitala hjälpmedel får du det stöd som behövs för att du ska klara av din utbildning. Alla kurser och utbildningar på NTI-skolan är på distans...

Betygssamtal – två av NTI-skolans lärare berättar
augusti 2, 2021

Betygssamtal – två av NTI-skolans lärare berättar

Betygssamtal – två av NTI-skolans lärare berättar Hur påverkar betygssamtalen ditt betyg? Vad är det som är viktigt under ett betygssamtal? Får man sämre betyg om det inte går bra? Det är många elever som är nervösa inför kursens slut. Kanske oroar man sig som Lucas, för att inte bli godkänd. “Jag är rädd för att...

Komvux-ordlista
juli 19, 2021

Komvux-ordlista

Komvux-ordlista Nedan förklarar vi de vanligaste begreppen som förekommer inom Komvux (kommunal vuxenutbildning) och som är bra för alla elever att ha lite koll på. Ett tips är att spara ner denna komvux-ordlista för framtiden. Komvux-ordlista Fristående/enstaka kurser Du väljer själv vilka kurser du vill läsa och även hos vilken utbildningsanordnare du vill studera hos. För att kombinera olika kurser...

Distansstudier – så klarar du det
juli 19, 2021 Inspiration och tips

Distansstudier – så klarar du det

Distansstudier – så klarar du det Räkna med att det tar tid Bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar är att vara realistisk. Inse att dina studier kommer att kräva en del av din tid. Distansstudier har samma krav och studieplan som traditionella studier. Pluggar du på heltid motsvarar det ungefär 40 timmar i veckan, läser...

Gabriele lär sig svenska på NTI-skolan
juli 14, 2021

Gabriele lär sig svenska på NTI-skolan

Gabriele lär sig svenska på NTI-skolan Skriver helst på svenska Gabriele jobbar som tågvärd och studerar samtidigt. Hon hade planer på att bli lokförare tidigare, men efter att ha gått en kurs på NTI-skolan insåg hon att hon är bra på att uttrycka sig på svenska, och funderar nu på att istället välja ett yrke där...

Betygssamtalet – våra elever berättar
juli 14, 2021

Betygssamtalet – våra elever berättar

Betygssamtalet – våra elever berättar Hör av dig till läraren innan samtalet Agnes berättar att hon alltid är nervös. “Trots att jag oftast känner att jag gjort bra ifrån mig på mina inlämningsuppgifter och prov samt upplever att jag har koll på läget så får jag alltid både tunghäfta och hjärnsläpp när betygssamtalet kommer.” Hon...

Så lär sig NTI-skolans elever ett nytt språk
juli 14, 2021

Så lär sig NTI-skolans elever ett nytt språk

Så lär sig NTI-skolans elever ett nytt språk Läs vidare för att få veta hur NTI-skolans elever lär sig ett nytt språk. Sanna berättar om sina metoder för att lära sig språk Sanna behärskar sex olika språk utöver sitt modersmål (engelska, koreanska, tyska, mandarin, latin) och lär sig för tillfället spanska. Hon kan även det...

Från nyanländ till ny karriär i tre steg
juli 12, 2021

Från nyanländ till ny karriär i tre steg

Från nyanländ till ny karriär i tre steg Det första man behöver lära sig för att kunna ta vara på alla de möjligheterna är det svenska språket. Det är nyckeln till samhället, nya kontakter, utbildning, jobb, karriär och drömmar. Hos oss på NTI-skolan kan du ta många av de kunskapssteg du behöver för att förverkliga...

Formativ bedömning
juli 8, 2021

Formativ bedömning

Formativ bedömning På Skolverkets hemsida kan man läsa följande: ”Till skillnad från summativ bedömning, som ofta handlar om att summera resultat i slutet av en kurs eller period, är formativ bedömning till för elevers lärande. I enlighet med det formativa arbetssättet ska man bedöma elever för att främja deras lärande. Detta innebär att respons är en grundbult...

Tecken på att du bör byta jobb
juli 7, 2021

Tecken på att du bör byta jobb

Tecken på att du bör byta jobb Ibland är kontoret du hamnar på inte som du tänk dig eller så inser du att det du utbildat dig till inte längre är din dröm. Hur vet du då när det är dags att byta arbetsplats eller omskola dig helt för att byta bransch? Vi har intervjuat...

NTI-skolan blir klimatneutral
juli 2, 2021 Nyheter

NTI-skolan blir klimatneutral

NTI-skolan satsar på klimatet – upprättar miljögrupp och blir en klimatneutral skola Klimat och miljö har alltid varit en central fråga för NTI-skolan, och under våren 2021 har vi tagit det hela ett steg längre och upprättat en särskild miljögrupp. Miljögruppens övergripande syfte är att verka för att NTI-skolan kontinuerligt minskar sitt negativa miljöavtryck och ökar sitt positiva miljöarbete, på...

Förändringar gällande gymnasiestudier på Komvux
juni 24, 2021 Nyheter

Förändringar gällande gymnasiestudier på Komvux

Förändringar från Skolverket gällande gymnasiestudier på Komvux Flera reformer från Skolverket gällande gymnasiestudier på Komvux genomförs just nu eller inom kort. NTI-skolans studievägledare har sammanställt aktuella förändringar nedan.   Högskoleförberedande examen från komvux förändras  En högskoleförberedande examen från komvux ska från och med den 1 juli 2021 vara inriktad mot ett av två studieområden, till skillnad från tidigare då examen var inriktad mot ett av de sex högskoleförberedande gymnasieprogram...

Vad innebär APL eller praktik på komvux?
juni 16, 2021

Vad innebär APL eller praktik på komvux?

Vad innebär APL eller praktik på komvux? Förslag på praktikplatser Praktiken ska göras inom ett område som hör till din kurs, och nedan är tips på vad som kan passa dig: Vård- och omsorgsarbete 1Äldre- eller demensboende Vård- och omsorgsarbete 2Korttidsboende, äldreboende, hemtjänst Pedagogiskt arbete/ Pedagogiskt ledarskap/ Skapande verksamhetFörskola med läroplan och som följer skollagen...

Gratis utbildning på distans
juni 16, 2021 Inspiration och tips

Gratis utbildning på distans

Gratis utbildning på distans Enligt marknadsföringslagen så får man inte skriva att någonting är gratis om det krävs en motprestation från konsumenten. Vad gäller utbildning på Komvux så är det i stort sett gratis för dig som ska gå kursen. Det är nämligen så att din hemkommun bekostar din utbildning hos oss. Det är därför...

Framtidens arbetsmarknad – de mest eftertraktade yrkena om 5 år
juni 16, 2021 Inspiration och tips

Framtidens arbetsmarknad – de mest eftertraktade yrkena om 5 år

Framtidens arbetsmarknad – de mest eftertraktade yrkena om 5 år Arbetsmarknadens prognos inom 5 år Arbetsmarknaden förändras konstant, och enligt Arbetsförmedlingens prognos står det klart att gymnasiekompetens kommer vara ett grundkrav på arbetsmarknaden. Samt att allt fler av framtidens jobb kräver digital kompetens och en grundläggande förmåga att hantera digitala verktyg.  Du som studerar har störst chans att få jobb  Du har...

Så lyckas du med högskoleprovet – 10 tips
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Så lyckas du med högskoleprovet – 10 tips

Så lyckas du med högskoleprovet – 10 tips 1. Planering och förberedelse Har du planerat att skriva högskoleprovet? Då är det bra att sätta igång och börja förbereda dig inför den stora provdagen. Genom att i god tid innan provdatumet börja med dina studier kommer du vara väl förberedd till provdagen och med stor sannolikhet uppnå ditt målresultat när du...

Lärplattformen Omniway som app
juni 15, 2021 Nyheter

Lärplattformen Omniway som app

Lärplattformen Omniway som app Appen är framtagen med syfte att ytterligare öka tillgängligheten och flexibiliteten i studierna för dig som studerar. Så att du enkelt kan hitta det du behöver, när du vill oavsett vart du än är. Kursöversikt och kontakt  Appen är optimerad för att du enkelt ska kunna följa med i kursen genom några...

NTI-skolans samarbetskommuner blir allt nöjdare
juni 15, 2021 Inspiration och tips

NTI-skolans samarbetskommuner blir allt nöjdare

NTI-skolans samarbetskommuner blir allt nöjdare Två gånger per år genomför NTI-skolan, i samarbete med AcadeMedia, en nöjdhetsundersökning (NKI) bland sina samarbetskommuner. Den senaste undersökningen genomfördes under våren 2021 och NTI-skolan kan för fjärde gången i ordningen konstatera att de kommuner vi samarbetar med blir nöjdare för varje halvår som passerar.   – Den positiva utveckling vi ser i våra samarbetskommuners rekommendationsgrad...

I Umeå finns Sveriges mest digitala vuxenutbildning
juni 15, 2021 Nyheter

I Umeå finns Sveriges mest digitala vuxenutbildning

På Nygatan 25 i Umeå ligger Sveriges mest digitala vuxenutbildning  På Nygatan ligger nämligen sedan många år tillbaka vuxenutbildningsanordnaren NTI-skolan, som årligen undervisar 40 000 elever över hela Sverige.  Det som möjliggör de stora elevvolymerna är att NTI-skolan är en digital skola vars undervisning bedrivs helt på distans, från centrala Umeå. Eleverna har sina lektioner och kursuppgifter samlade på...

Sommarkurser på distans
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Sommarkurser på distans

Sommarkurser på distans NTI-skolan har sommarkurser som startar varje måndag Kommunal vuxenutbildning (komvux) följer inte klassiska terminer på samma sätt som grundskola och gymnasium, utan verksamheten löper på utan stopp under hela året. NTI-skolans kurser startar varje helgfri måndag, året om. Det innebär att komvux på distans på NTI-skolan inte tar sommarlov, utan har sommarkurser...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Stockholms kommun
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Stockholms kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Stockholms kommun 1. Gå in på Stockholm stads hemsida här och logga in 2. När du är inloggad kommer du till denna sida och då trycker du på ”ANSÖK HÄR”. 3. Nu kommer du till en översikt och här trycker du på ”NY ANSÖKAN” för att söka en ny kurs...

Studieteknik och studiefokus – bra tips
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Studieteknik och studiefokus – bra tips

Studieteknik och studiefokus – bra tips På Instagram under hashtaggen #härpluggarjag finns många fina exempel på hur komvux på distans kan se ut. Men hur hittar man studiefokus? Och hur pluggar man effektivt? Innan du börjar plugga Det första du bör göra, redan innan du kommer till studierna, är att rensa kring den plats du...

Vad är en Bullet Journal?
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Vad är en Bullet Journal?

Vad är en Bullet Journal? Att anteckna i en Bullet journal i stället för på telefonen minimerar de digitala distraktionerna. Samt kan hjälpa dig att komma ihåg saker bättre. En Bullet journal är alltså en tom anteckningsbok som du fyller i själv, efter dina egna behov. En bok med prickar i stället för randiga eller...

Hitta en struktur för studierna
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Hitta en struktur för studierna

Hitta en struktur för studierna Struktur för studierna, en strategi för att faktiskt få saker gjorda. Struktur är ramen för rutiner och saker vi gör regelbundet. Såsom att du går upp en viss tid, börjar studera ett visst klockslag, stänga ner datorn och avsluta studierna för dagen. Att du har olika färger på markeringspennor är...

Vilken kursfart ska jag välja?
juni 15, 2021 Inspiration och tips

Vilken kursfart ska jag välja?

Vilken kursfart ska jag välja? När du vet vilka kurser du vill läsa behöver du fundera på hur mycket tid du kan lägga på dina studier. Du väljer själv din studietakt och beroende på om du har någon annan sysselsättning tex arbete eller är föräldraledig så kan du anpassa din kursfart. Observera att inte alla...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Upplands Väsby kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Upplands Väsby kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Upplands Väsby kommun 1. Skapa först ett konto HÄR. Du behöver bara skapa konto en gång. 2. Logga in med personnummer och lösenord HÄR och följ instruktionerna. 3. Följ alla stegen i ansökan. När du kommer till kurskatalogen väljer du NTI-skolan. Därefter söker du upp din kurs/kurser och adderar. Observera att...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Värmdö kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Värmdö kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Värmdö kommun 1. Gå in HÄR och tryck på ”Ansökningswebb för boende i Värmdö Kommun”. 2. Nu kommer du till en sida där du kan välja skola och kurs. Välj NTI i spalten till vänster, tryck i Kurser eller Kurspaket. 3. Nu väljer du kursen som du vill söka. Tryck...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Botkyrka kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Botkyrka kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Botkyrka kommun 1. Gå in på Botkyrka vuxenutbildnings hemsida HÄR och klicka på ”LOGGA IN”. 2. Logga in med ditt användarkonto eller skapa ett konto. Tryck sedan på ”LOGGA IN”. 3. Nu när du är inloggad trycker du på ”NY ANSÖKAN”. 4. Välj ”KURSER” eller ”KURSPAKET”. 5. Nu fyller du...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker kommun 1. Börja med att gå in på Kunskapscentrum Nordost HÄR. Scrolla ner och tryck på ”ANSÖKAN KOMVUX”. 2. Nu loggar du in på ditt studerandekonto. 3. När du är inloggad trycker du direkt på kurskatalogen uppe i spalten. Nu väljer du NTI-...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Järfälla kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Järfälla kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Järfälla kommun 1. Börja med att gå in på Järfälla kommuns hemsida som du hittar HÄR och logga in med ditt studerande konto eller bank ID. 2. När du är inne så trycker du på ”SKAPA EN NY ANSÖKAN”. 3. Sök i kurskatalogen och fyll i NTI- skolan som skola....

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sollentuna kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sollentuna kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sollentuna kommun 1. Du går in på Sollentuna kommun vuxenutbildnings hemsida här och loggar in med ditt studerande konto. 2. När du har loggat in på ditt studerande konto går du vidare till ”KURSKATALOG” som du finner höst upp i spalten. 3. Nu kommer du till kurskatalogen. Här fyller du...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Solna kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Solna kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Solna kommun 1. KLICKA HÄR för att komma till Solna stads vuxenutbildning. Scrolla en bit ned på sidan. Under rubriken ”Kurskatalog – söka kurs och kurspaket” klickar du på länken som heter ”webbaserade kurskatalogen”. 2. Logga nu in på ditt studerandekonto. 3. När du loggat in på studerandekontot kommer du...

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sundbybergs kommun
juni 3, 2021 Inspiration och tips

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sundbybergs kommun

Så här ansöker du till NTI-skolan via Sundbybergs kommun 1. Gå in på Sundbybergs stads hemsida som du hittar HÄR. Scrolla ner och tryck på ”LOGGA IN” och sedan ”LOGGA IN TILL ANSÖKAN”. 2. När du har loggat in fyller du i ”NTI AB” under enhet och namn på kursen du vill söka. Sedan trycker du...

Utbildningar som leder till välbetalda jobb
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Utbildningar som leder till välbetalda jobb

Utbildningar som leder till välbetalda jobb Listan vi har tagit fram är baserad på yrken som kräver många års studier samt kortare utbildningar som genererar en hög månadslön. Läs vidare för att ta del av vilka utbildningar som leder till välbetalda jobb. Notera att listade utbildningar inte finns på NTI-skolan, men du kan komplettera dina betyg hos...

Tips för en hållbar studentbudget
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Tips för en hållbar studentbudget

Tips för en hållbar studentbudget Nedan har vi samlat våra bästa tips för hur du kan skapa en hållbar studentbudget. Så här börjar du – gör en budget!  Det första du bör göra för att skapa en budget är att få en ordentlig översikt av hur din ekonomiska situation ser ut just nu. Vad spenderar du dina...

Studentekonomi – så klarar du det
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Studentekonomi – så klarar du det

Studentekonomi – så klarar du det Nedan hittar du fakta samt tips från NTI-skolans egna elever om hur du bäst klarar din studentekonomi. Tre tips att börja med 1. Det första du bör göra för att få ordning på pengarna är att få en ordentlig översikt. Hur mycket spenderar du egentligen på takeaway-kaffe i veckan?...

Hitta studiemotivationen
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Hitta studiemotivationen

Hitta studiemotivationen Nedan delar vi med oss av flera tips som kan hjälpa dig att hitta studiemotivationen. Tips för dig som vill hitta studiemotivationen Påminn dig själv ofta om varför du studerar. Dröm dig bort och visualisera hur en dag kommer att se ut som undersköterska eller det du studerar till. Pluggar du upp dina betyg kanske du framför...

Söka stipendium
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Söka stipendium

Söka stipendium Förbättra studentekonomin genom att söka ett stipendium Läs vidare för att få veta mer om hur du kan söka stipendium. Ett stipendium är ett bidrag som instiftats för att hjälpa personer inom en viss målgrupp. Till exempel så finns stipendier som hjälper studerande att gå utbildningar, praktisera och jobba med forskningsprojekt. Är du...

Tips för dig som vill läsa upp dina betyg
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Tips för dig som vill läsa upp dina betyg

Läsa upp dina betyg Det finns en lösning – här är tips för dig som vill läsa upp dina betyg. Att läsa upp betygen via Komvux är en alternativ för alla som saknar en gymnasieexamen eller slutbetyg, eller som behöver godkänt betyg för att vara behörig för högre studier. Genom att läsa upp dina betyg via Komvux får du en ny chans.    Oavsett vilket...

Så lyckas du med prövningen
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Så lyckas du med prövningen

Så lyckas du med prövningen Nedan reder vi ut vad en prövning är och ger dig våra bästa tips för att du ska lyckas med prövningen. Vad är en prövning?  Vid en prövning förväntas du ha tillgodogjort dig kursens hela innehåll på egen hand. Därefter kan du göra en prövning, det vill säga ”tenta av” kursen. I...

Uppgifter på distans
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Uppgifter på distans

Uppgifter på distans Våra elever Emilia, Mia och Jennifer delar med sig av sina erfarenheter av hur det är att göra sina uppgifter på distans. Emilia uppskattar den hjälp och återkoppling hon får på NTI-skolan Emilia fick sin ADHD-diagnos när hon var 13 gammal, och har aldrig tyckt särskilt mycket om att gå i skolan....

Få distansundervisning att komma nära
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Få distansundervisning att komma nära

Få distansundervisning att komma nära Läs vidare för att ta del av hur du kan få din distansundervisning att komma nära. Minska känslan av avstånd En av utmaningarna med att bedriva undervisning på distans är att eleverna kan många gånger uppleva att de arbetar helt själv utan möjlighet till hjälp. Det är även svårt att...

Sluta skjuta upp saker – 10 tips
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Sluta skjuta upp saker – 10 tips

Sluta skjuta upp saker – 10 tips Vi människor är bra på att skjuta upp saker som kanske upplevs jobbiga, svåra och lite tråkiga. Det händer alla då och då. Fenomenet är så pass vanligt att det har fått ett vetenskapligt begrepp – prokrastinering. Men varför skjuter vi upp saker vi måste göra?   Enligt psykologen Anna Broman Norrby skulle man kunna kalla det en flyktimpuls,...

Så kan du kombinera jobb och studier
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Så kan du kombinera jobb och studier

Så kan du kombinera jobb och studier Därför går alla våra kurser och utbildningar att läsa på distans, där du som student själv väljer din studietakt, deltid eller 100%. Det ger dig möjlighet att studera var du vill och när du vill – allt för att du ska kunna studera hos oss på ett sätt...

Tips på hur du blir flytande i ett nytt språk
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Tips på hur du blir flytande i ett nytt språk

Tips på hur du blir flytande i ett nytt språk Lýdia Machová är språkmentor och kan tala åtta olika språk flytande, utan att ha bott utomlands eller ens varit omgiven av flerspråkiga personer. Hennes nuvarande takt är att påbörja ett nytt språk vartannat år. Men hur är detta möjligt? Visst måste hon vara ovanligt smart eller...

Så får du mer ork till studierna
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Så får du mer ork till studierna

Så får du mer ork till studierna I det här inlägget delar vi med oss om hur du får mer ork till studierna. Näringsfysiologen Fredrik Paulún menar att grunden till pigghet är att förse hjärnan med socker. Kolhydraterna du får i dig på morgonen avgör hur produktiv du kommer vara resten av dagen och det...

Ansöka till Komvux – så här gör du
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Ansöka till Komvux – så här gör du

Ansöka till Komvux – så här gör du Observera att du endast kan söka till oss om din hemkommun har avtal med oss. Om din kommun saknar avtal med oss så kan det ändå vara möjligt för dig att söka. Läs vidare för att ta del av hur du gör, vad du behöver förbereda innan du...

Självdisciplin – så klarar du distansstudierna
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Självdisciplin – så klarar du distansstudierna

Självdisciplin – så klarar du distansstudierna 1. Självdisciplin – en träningsfråga Många tror att självdisciplin är en medfödd egenskap som man antingen har eller inte, men sanningen är att det är en träningsfråga. Lite som att bli en bra badmintonspelare eller att kunna prata spanska. Ju mer man utövar självdisciplin desto bättre blir man på...

Studier och fritidsintressen – så hinner du med
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Studier och fritidsintressen – så hinner du med

Studier och fritidsintressen Här kommer 5 tips för dig som studerar och har ett eller flera fritidsintressen samtidigt. Tipsen kommer från våra egna elever då vi ställt frågan “Hur hinner du med dina studier och fritidsintressen?” på våra sociala medier.  1. Din studietakt är dina studietimmar. Precis som när du jobbar 8-17.00 heltid ska du...

Komvux på distans i Stockholm
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Komvux på distans i Stockholm

Komvux på distans i Stockholm Bor du i Stockholm och känner att du vill byta yrke eller bransch? Behöver du läsa upp dina betyg för att komma in på en utbildning? Vill du vara flexibel och kunna studera och arbeta samtidigt? Då kan Komvux på distans i Stockholm vara rätt plats för dig. Nya möjligheter...

Vill du ta tjänstledigt för studier?
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Vill du ta tjänstledigt för studier?

Vill du ta tjänstledigt för studier? Tjänstledigt för studier Din arbetsgivare måste få en ledighetsansökan från dig så snart du bestämt dig för att du vill studera. Arbetsgivaren har rätt enligt lagen att skjuta upp ledigheten för studier i upp till sex månader. Du bör alltså ge arbetsgivaren god tid på sig att förbereda din...

Slutbetyg, samlat betygsdokument och meritpoäng, NTI-skolan reder ut begreppen
maj 31, 2021

Slutbetyg, samlat betygsdokument och meritpoäng, NTI-skolan reder ut begreppen

Slutbetyg, samlat betygsdokument och meritpoäng, NTI-skolan reder ut begreppen Slutbetyg eller examensbevis Det första steget för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet  är att du har slutbetyg eller gymnasieexamen (examensbevis) från en gymnasieskola eller vuxenutbildning. Saknar du dessa dokument så kan du komplettera på Komvux. Samlat betygsdokument Generellt sätt så kan du inte få behörighet...

Plugga smartare
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Plugga smartare

Plugga smartare Så strukturerar du dina studier på ett effektivt sätt – bästa knepen för att plugga smartare Här är de bästa knepen och metoderna för att plugga smartare och mer effektivt så att du får ut det mesta av din utbildning. Skaffa regelbundna studievanor Bästa sättet att få någonting gjort är att göra det...

Hur mycket fokus tar mobilen ifrån dig?
maj 31, 2021

Hur mycket fokus tar mobilen ifrån dig?

Hur mycket fokus tar mobilen ifrån dig? NTI-skolans elever berättar hur det går att separera mobilen från plugget. Har du själv tänkt på hur mycket fokus mobilen tar från dig? Kristina brukar sätta mobilen i tyst läge när hon behöver fokusera. “Om jag skulle behöva ta en paus reflekterar jag först i några minuter på...

Fler elever som byter yrke
maj 31, 2021 Inspiration och tips

Fler elever som byter yrke

Fler elever byter yrke Här nedan berättar några av våra elever här på NTI-skolan om sina upplevelser och varför fler elever byter yrke. Malin Grundsten Malin ville byta bransch på grund av arbetsbrist. Hon är utbildad inom handel på gymnasienivå, och att hitta jobb beskriver hon som “oerhört svårt”. Sedan hon tog studenten 2013 har...

Orolig för betygssamtalet?
oktober 30, 2020 Inspiration och tips

Orolig för betygssamtalet?

Läs våra fem tips inför betygssamtalet!...

Hur fungerar komvux?
oktober 30, 2020 Inspiration och tips

Hur fungerar komvux?

Vilka kurser får man läsa och hur gammal...