Sluta skjuta upp saker – 10 tips

Bara tanken på den där uppgiften du ska lämna in i slutet av veckan gör dig helt matt. Och som om det inte skulle vara tillräckligt behöver du också läsa 3 kapitel i din kursbok inför ett prov nästa vecka. Men istället för att påbörja den där uppgiften och läsa dina 3 kapitel väljer du att ha ett Netflix-marathon med din favoritserie istället... Känner dig igen dig? Du är inte ensam. Det är dags att sluta skjuta upp saker.

Vi människor är bra på att skjuta upp saker som kanske upplevs jobbiga, svåra och lite tråkiga. Det händer alla då och då. Fenomenet är så pass vanligt att det har fått ett vetenskapligt begrepp – prokrastinering. Men varför skjuter vi upp saker vi måste göra?  

Enligt psykologen Anna Broman Norrby skulle man kunna kalla det en flyktimpuls, som är ett resultat av evolutionen. ”Det finns inbyggt i vår genetik. När något känns jobbigt försöker vi undvika det. Flyktimpulsen slår till när vi ställs inför obehag, kanske rädsla för att misslyckas eller inte hinna med”. 

Hur ska jag göra för att sluta skjuta upp saker? 

Att studera på distans kan ibland kännas utmanade då man ofta kombinerar sina studier med jobb och sitt övriga livspussel. Tiden du ska hinna studera på är begränsad och ibland känns allting lite överväldigande. Det är lätt att bli stressad av att ha mycket att göra och det kan resultera i att man blir passiv och gör ingenting alls. Vilket bara leder till ännu mer stress. Vi vet exakt hur det känns. 

Vi har därför samlat våra bästa tips på hur du slutar skjuta upp dina uppgifter och istället får dem gjorda. 

Så slutar du skjuta upp saker – våra 10 bästa tips

  • Skriv ner vad det är du ska göra så att det blir tydligt vad du behöver åstadkomma 
  • Gör en prioriteringslista över de uppgifter du skrivit ned, vad är viktigast att börja med? 
  • Planera in att göra dina uppgifter, avsätt tid i din kalender för att göra dem 
  • Vad är tråkigast? Känns en uppgift extra tråkig, börja med den 
  • Undvik distraktion – lägg bort telefonen, stäng av notiser och glöm sociala medier. 
  • Varva dina studier med paus – exempel: studera i 45 min, ta sedan 5-10 minuters paus 
  • Dela upp dina uppgifter – Behöver du verkligen skriva klart hela inlämningsuppgiften idag? Ibland känns det lättare att dela upp uppgifter, där du gör lite i taget varje dag 
  • Sätt upp deadlines. Genom att sätta upp tydliga deadlines kan du planera din tid bättre och få tid över att göra allt du tycker är roligt 
  • Good enough – Ibland kan man fastna med en uppgift för att man vill att den ska bli perfekt, men det kan också hindra dig från att komma vidare. Lär dig att släppa tanken på att allt måste vara perfekt och gör ditt bästa. Ditt bästa är också perfekt. 
  • Belöna dig själv – Har du gjort klart en uppgift? Belöna dig själv med att göra något du tycker om.  

Lycka till! 

 Vad brukar du göra för att sluta skjuta upp saker? Dela gärna med dig genom att kommentera nedan!  

Hur behåller man fokus när man studerar på distans? Läs våra tips här om hur våra studenter gör för att bibehålla sitt fokus när de studerar på distans.