Gabriele lär sig svenska på NTI-skolan

Under de senaste veckorna har vi delat med oss av flera elevers studieerfarenheter för att inspirera både dig som redan studerar hos oss och dig som kanske går i tankar kring att börja studera. I denna veckas inlägg berättar eleven Gabriele om sina språkstudier i svenska på NTI-skolan. Här hittar du de tidigare inläggen om Nikola och Martha.

Skriver helst på svenska

Gabriele jobbar som tågvärd och studerar samtidigt. Hon hade planer på att bli lokförare tidigare, men efter att ha gått en kurs på NTI-skolan insåg hon att hon är bra på att uttrycka sig på svenska, och funderar nu på att istället välja ett yrke där hon kan skriva.

– Sedan barndomen har jag läst och varit mycket intresserad av litteratur, och blev litteraturvetare.

Hon beskriver den svenska uttrycksformen som “helt annorlunda” jämfört med tyskan, som är hennes modersmål, och menar att hon numera helst använder sig av svenskan när hon skriver.

– Jag skriver dikter och har skrivit ett par noveller, på både tyska och svenska.

Hon beskriver NTI-skolans kurslitteratur som bra, och har flera svenska vänner som tack vare hennes erfarenheter funderar på att gå kursen i svenska.

Effektiv språkinlärning

Hur språkinlärningen blir mer effektiv kan kännas knepigt, och särskilt om även utbildning på distans är någonting nytt. Vi har tidigare skrivit om bland annat Lýdia Machová, som under ett TED-talk berättat att hon är flytande i åtta språk, och inte ens har bott utomlands. Hennes erfarenhet, både personligen och när hon har frågat andra flerspråkiga personer, är att det mest effektiva är att öva lite hela tiden; lyssna på en podcast på tåget eller sätta klisterlappar på objekt, till exempel.

NTI-skolans egna elever har också egna tips för att underlätta språkinlärningen. Till exempel kan man skriva ner dagliga meningar på papper och repetera lite i taget, eller försöka hitta samband mellan orden och hur de låter på svenska och det språk man försöker lära sig.

Gabriele har haft positiva erfarenheter under sin språkutbildning, och rekommenderar utbildningen på distans hos NTI-skolan. Blir du också sugen på att studera? Här hittar du de kurser som erbjuds, samt de kurser som finns tillgängliga i din hemkommun.

Lycka till!

Good luck!

Viel Glück!