Så lär sig NTI-skolans elever ett nytt språk
I ett tidigare inlägg skrev vi om hur Lýdia Machová gör för att lära sig språk, samt hur andra språkfantaster gör processen så effektiv och rolig som möjligt. Men hur gör egentligen eleverna på NTI-skolan?
Läs vidare för att få veta hur NTI-skolans elever lär sig ett nytt språk.
Sanna berättar om sina metoder för att lära sig språk
Sanna behärskar sex olika språk utöver sitt modersmål (engelska, koreanska, tyska, mandarin, latin) och lär sig för tillfället spanska. Hon kan även det fonetiska alfabetet. Hon säger att det tar olika lång tid att lära sig språk beroende på till exempel anledningen till det. “En annan faktor som även spelar in är om jag har någon tidigare kunskap av ett språk som ligger nära det språk jag vill lära mig. För mig tar det totalt en månad innan jag känner att jag kan det allra mest väsentliga och nödvändiga,” säger hon, och berättar att det sedan flyter på.
“Jag har olika processer beroende på om det är självstudier eller via skola,” säger Sanna. “Men det viktigaste är att bli så bekant med språket på alla möjliga sätt. Den inlärningsprocess jag gör är förvisso ganska intensiv och kanske inte en metod för alla, men jag utsätter mig för språket dagligen i olika sammanhang.” Just nu så lyssnar hon mycket på spansk musik och podcasts på Spotify, och hon läser även gratisböcker via Google books ibland. “Mina favoritserier och filmer ser jag också på spanska, eller med spanska undertexter. Jag gör framförallt saker jag tycker är roliga, och involverar språket.”
Språk-appar till hjälp vid självstudier
När det gäller självstudier berättar Sanna att hon använder samma process som ovan, men inkluderar också appen Memrise. Hon föredrar den appen över till exempel Duolingo, med anledningen att orden talas av en person med det valda språket som modersmål. “Man får lära sig språket från grunden, hur man uttalar bokstäver och så vidare.” Hon påpekar att det går väldigt bra att prata för sig själv om man inte har någon att öva med.
Associationstekniker
“Jag har alltid lättast för att komma ihåg grammatik och vokabulär,” säger Sanna. “För att komma ihåg olika glosor brukar jag använda olika associationstekniker både i skrift men även i ritad form om det är ett ord som inte vill fastna. I min anteckningsbok skriver jag ner specifika grammatiska regler som jag känner är extra viktiga.”
Det svåraste för Sanna att lära sig brukar vara antingen tal eller skrift, beroende på vilket språk det gäller. “Att skriva en text på 200 ord kan vara svårt då jag är så van vid att bara skriva korta meningar, och jag vill använda ett mer komplicerat uttryck än jag lärt mig.”
Hon har studerat både latin och engelska på NTI-skolan tidigare, och läser nu även spanska på distans. “Av dessa kurser var latin mitt absoluta favoritspråk,” säger Sanna. “Anledningen till detta är att om du är en språknörd som jag, så ger den latinska grammatiken en bra grund för att förstå grammatiken i de romanska språken, men även grammatik överlag.”
Linda ser en fördel i att svensk TV inte dubbar tv-programmen
Linda har svenska som modersmål men kan även uttrycka sig väl på engelska i både skrift och tal eftersom hon har varit i kontakt med språket sedan årskurs 1. “Jag tror definitivt att det har underlättat att svenska tv-kanaler alltid haft ett stort utbud av både engelska och amerikanska program, och det faktum att vi i Sverige inte dubbar programmen har stor betydelse i vardagen för inlärningen.” Hon har övat sig mycket under gymnasie- och universitetstiden, men nämner även intresset för att faktiskt plugga glosor som en stor positiv inverkan på resultatet. “Sedan har det gått lätt för mig att lära mig engelska generellt.”
Viktigt att öva sig i att tala språket
Ett annat språk Linda har lite kunskap i är tyska. “Jag läste det språket under högstadiet och gymnasiet, men den språkundervisningen var inte optimal.” När hon ser tillbaka på den undervisningen i efterhand så inser hon att den innehöll alldeles för lite tillfällen att öva tal, men desto mer grammatik. “Nu kan jag inte prata språket,” säger hon, “Men jag förstår sammanhang och sådant.”
När hon precis började lära sig tyska så var likheten med svenskan en avgörande faktor, berättar Linda. “Ibland kunde jag ta det svenska ordet och ‘förtyska’ det, och jag hamnade ändå ganska nära hur ordet egentligen var.” Men intresset för det tyska språket höll inte i sig, och hon slutade i gymnasiet. “Jag var inte nyfiken på kulturen eftersom den liknar svensk kultur, och det tror jag bidrog till att jag slutade vara intresserad.”
Spanska genom språkkurs på distans och latinamerikansk dans
“Spanska,” som Linda går en kurs i på NTI-skolan, tycker hon är ett mycket intressant språk som dessutom är det tredje största språket i världen. Hon hade aldrig läst spanska innan hon började läsa språket på distans. “Under några år har jag lärt mig mycket genom att röra mig i miljöer med mycket spansktalande människor, lyssna på spansk och latinamerikansk musik, och på senare tid genom podcasts.”
Linda kommer i kontakt med den latinamerikanska kulturen eftersom hon håller på med latinamerikansk pardans på fritiden. “Jag lyssnar mycket på musiken och har delvis lärt mig lite vokabulär av det, samt att uttala ord. Intresset för mer än bara språket bidrar till att jag får mer motivation att fortsätta lära mig.”
Kombinerar olika sätt att lära sig språk
Linda lär sig bäst när hon kombinerar läsning, lyssning och skrivande. “Jag måste oftast se ett ord för att jag ska förstå det helt, och stavningen är viktig för att jag ska kunna uttala ljudet korrekt.” Hon berättar även att hon alltid haft lätt för att exakt upprepa ett nytt namn eller ord som hon inte hört på det språket förut. “Första steget är jag osäker på,” medger hon, “Men oftast vill jag se en text innan jag hör den eftersom det känns störande att inte kunna följa med texten annars.” Hon började använda appen Duolingo, men bytte snabbt till Wordreference. “Jag blev uttråkad av upplägget och de orealistiska meningarna om elefanter och krokodiler.”
När Linda blir frågad vad hon tycker är det lättaste med att lära sig ett nytt språk är, säger hon att “uttalet är det lättaste hittills. Då menar jag inte intonationen, utan hur orden låter enskilt.” Det svåraste tycker hon är att prata, och föredrar att lära sig teorin bakom orden först. “Spanska är mitt favoritspråk eftersom det är väldigt användbart i många delar av världen, och jag gillar hur det låter.”
Vad är dina bästa tips för språkinlärning?
Hur gör du när du lär dig ett nytt språk? Kommentera gärna nedan, det är alltid intressant att ta del av andras erfarenheter. Är du intresserad av att gå en språkkurs på distans hos NTI-skolan? Ta en titt på vilka kurser som erbjuds i din kommun och klicka dig sedan vidare till din kommuns ansökningssida.