Studentekonomi – så klarar du det

Varför bör du spara och göra en budget? Vad blir konsekvenserna av att inte göra det? Alla som någonsin behövt klara sig på studiebidraget vet hur svårt det kan vara att få ekonomin att gå ihop. Varför inte göra en månadsbudget för att underlätta?

Nedan hittar du fakta samt tips från NTI-skolans egna elever om hur du bäst klarar din studentekonomi.

Tre tips att börja med

1. Det första du bör göra för att få ordning på pengarna är att få en ordentlig översikt. Hur mycket spenderar du egentligen på takeaway-kaffe i veckan? Vilka fritidsintressen och sommaraktiviteter vill / kan du prioritera? Och hur mycket skulle du kunna spara varje månad genom att säga upp gymkortet och istället börja träna hemma? För att snabbt få koll på din ekonomi är ett tips att skriva ut ett kontoutdrag för de senaste tre månaderna på din bank. Sortera dina kostnadskategorier för att få en snabb överblick. Läs även mer om CSN här.

2. För att göra din budget kan du använda dig av Hallå Konsuments budgetkalkyl om du vill göra det enkelt för dig själv (det finns förstås andra verktyg också), eller använda dig av Excel.

3. Den sista punkten innan eleverna själva berättar om sina knep är – sparande. Din möjlighet till just sparande blir bättre ju högre inkomst du har, så jobb på sidan om studierna är ingen dum idé. Men hur mycket eller lite du än får in varje månad så är en riktlinje att spara 10 procent av inkomsten om du har möjlighet till det. Var sedan noga med att faktiskt följa det spar-mål du satt upp!

NTI-skolans elever berättar hur de planerar sin studentekonomi

Carina

Carina har olika knep för att få pengarna att räcka längre som student. Hon gör en budget varje månad och ser till att räkningarna alltid prioriteras.

Hon köper inte nya kläder om hon inte måste eller ser något speciellt som hon kan unna sig. “Jag och mina vänner ger varandra kläder vi tröttnat på och ibland hittar vi något som passar och då blir det som nytt för mig eller dem.” Carina köper studentlitteratur begagnat om det finns möjlighet, eller så lånar hon från bekanta samt biblioteket. “Jag väntar med att sälja mina egna böcker så jag kan låna ut dem först, om jag vet att någon behöver låna,” tillägger hon. Hon tipsar även om att hitta böckerna på internet eftersom det inte kostar någonting.

För att vara ekonomisk när det kommer till mat brukar Carina gärna göra gratänger med grönsaker och strimlad vitkål samt till exempel korv. “Vitkålen gör att gratängen blir fylligare och mättar bättre.” För henne räcker maten då i flera dagar. Hon fryser sedan in resterna och tinar allt eftersom, för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt. Bjuds vänner över har de ibland knytis eftersom hon inte alltid har möjlighet att bjuda på mat. “Det är riktigt roligt,” säger hon. “Det blir en härlig buffé som alla hjälpt till att laga.”

“Ofta säljer matbutiken ut mat med kort datum till ett riktigt bra pris,” lägger hon till som tips. “Lagar man till den maten samma dag är det inga problem.” För att spara ytterligare ser hon till att inte köpa saker som godis, chips eller läsk, vilket hon kallar onödigt: “Vi gör havrebollar eller någon efterrätt istället.”

Flera små tips

Bilen har hon bytt ut mot cykeln, promenader och kortare sträckor med moppen, och saker som utlandsresor har hon slutat med helt. Även tidningsprenumerationen och badkortet till simhallen är ersatt med ett klippkort i stället. “Det suger lite att ekonomin är så stram och jag måste räkna varje krona,” säger hon. “Men det är lärorikt. Eftersom vi är två i hushållet så hjälps vi åt med alla gemensamma utgifter.”

Carina berättar att de tänker som ett lag när de hjälps åt. “Utgifter som kläder, smink, rakvatten och annat personligt köper vi var för sig. Men just tänket att vi tillsammans driver vårt hus och ekonomi är vår styrka,” säger hon. “Det går inte att tänka ditt och mitt, utan studentlivet är som en lagsport: tufft ibland, men lärorikt och roligt.”

När det gäller studierna säger Carina såhär: “Målet med mina studier är inte helt klart ännu men det är utvecklande och lärorikt på många sätt, och jag trivs fantastiskt bra med att plugga.” Hon har flera kurser från NTI under bältet. “Skolan lever helt klart upp till mina förväntningar och mer därtill.” Hon berättar att hon köpte en ny dator som hon inte alls kunde hantera inför den första komvuxkursen. “Det var blod, svett och nästan tårar innan jag fick ordning på allting. Men min lärare var tålmodig och förklarade och hjälpte mig tills jag lärde mig navigera bland uppgifter och dokument.”

Anders

Anders sparar pengar genom att inte äta på jobbet. “Jag äter när jag kommer hem från jobbet. Men annars hade det nog blivit matlåda.” Han säger även att han gärna hade gjort stora portioner för nerfrysning, “förutsatt att man har stor frys.”

Hans planer för kursens slut är att ta studierna vidare om allting går bra och ekonomin tillåter. Han menar att de fasta kostnaderna, tillsammans med de rörliga, inte går att betala enbart med hjälp av studiebidraget. “Vissa saker kan man avsluta eller kanske dra ner på, men de stora kostnaderna som till exempel hyran kan man ju inte påverka så mycket.” Han tillägger att det man kan dra ner på, som Spotify och Netflix, inte gör så stor skillnad för ekonomin: “Man kanske får några mer kronor i plånboken, men den vardagliga livskvalitén blir då också lite sämre. Sen är ju den biten individuell också, så vissa kanske kan ändra saker, och andra inte alls beroende på vad man anser vara livskvalité.”

Dina bästa tips?

Vilka är dina bästa tips när det gäller din studentekonomi? Dela med dig av dem på NTI-skolans instagram!