Att hantera sin tid och få saker gjort på ett effektivt sätt under dagen kan vara en utmaning. Idag nås vi hela tiden av yttre störningsmoment som mejl, sms och notiser vilket ofta kan leda till att vi tappar fokus och produktivitet. För att hantera detta problem kan man använda den populära Pomodoro-metoden. Pomodoro-metoden är en tidshanteringsteknik som innebär att man arbetar i korta, intensiva sessioner och sedan tar korta pauser. Denna cykel upprepas för att optimera produktiviteten.

Pomodoro-metoden handlar om att sätta upp tydliga mål och bli mer effektiv och går att applicera både i arbetslivet eller när man studerar. Genom att använda Pomodoro-metoden kan man bryta ner arbetsuppgifter i mindre delar, undvika distraktioner och fokusera på uppgiften i korta, koncentrerade intervaller.  

Detta kan hjälpa individer att bättre hantera sin tid och öka sin produktivitet. Tekniken har blivit populär och hjälpt många att få mer gjort på kortare tid. 

Så fungerar Pomodoro-metoden – steg för steg 

1. Välj ut en uppgift som du ska fokusera på

Använd en timer och ställ den på 25 minuter. Under denna tidsram ska du med fullt fokus ägna dig helt och hållet åt din arbetsuppgift. Målet är att minimera distraktioner – stäng av notiser och placera din telefon utom synhåll. Om du av någon anledning ändå blir distraherad, ta en kort stund för att skriva ner vad som stör dig på ett papper, men återgå snabbt till din arbetsuppgift. Detta hjälper dig att hålla koncentrationen och produktiviteten på topp under den utsatta 25-minutersperioden. 

2. Ta fem minuters paus när timern ringer

Efter den första 25-minutersperioden är det dags att markera den som avklarad med ett kryss på ett papper. Under de kommande fem minuterna har du friheten att göra vad du vill – du kan kolla din mejl, ta ett telefonsamtal eller helt enkelt unna dig en kopp kaffe. När dessa fem minuter har passerat är det dags att återvända till din valda arbetsuppgift med förnyad energi och koncentration. 

3. Upprepa proceduren 4 gånger innan du kan ta en längre paus 

När du har upprepat proceduren i fyra omgångar, kommer du att ha markerat fyra kryss på ditt papper. Då är det dags för en välförtjänt längre paus. Du har just arbetat effektivt i 100 minuter och nu förtjänar du en paus som kan vara någonstans mellan 15 och 30 minuter. Använd den här tiden för att ta en promenad, äta eller göra något som ger dig avkoppling. Du kan fortsätta med detta arbetsmönster under resten av dagen för att optimera din produktivitet och upprätthålla din koncentration på bästa sätt. 

Hur kan Pomodoro-metoden göra dig mer effektiv? 

Att behålla fullt fokus är enklare när du arbetar i bestämda tidsintervaller och tar korta pauser emellan. Denna strukturerade metod hjälper till att hålla din kreativitet och produktivitet på topp. Genom att använda Pomodoro-metoden fullt ut kommer du att förvånas över hur mycket du kan åstadkomma på en enda dag. 

Ta del av ytterligare 6 tips för bättre studieteknik här: 6-tips-for-battre-studieteknik