Vilken kursfart ska jag välja?

Hindrar tidsbrist dig från att gå din drömutbildning? Då är NTI-skolans distanskurser i lägre studietakt perfekta för dig! Anpassa din utbildning efter ditt liv. Hos NTI-skolan går det att studera på distans i den takt som passar just dig.

När du vet vilka kurser du vill läsa behöver du fundera på hur mycket tid du kan lägga på dina studier. Du väljer själv din studietakt och beroende på om du har någon annan sysselsättning tex arbete eller är föräldraledig så kan du anpassa din kursfart. Observera att inte alla våra kommuner erbjuder sänkt studietakt, kontakta därför din hemkommun för att se vad som gäller för just dig.

Oavsett vilken kursfart du väljer så kommer din lärare vara tillgänglig att guida dig hela vägen från kursstart till betyg.

Det är möjligt att sänka kursfarten om du märker att den inte fungerar som du hoppats. Tänk då på att planeringsändringar kan göra dig skyldig att återbetala studiemedel. Detta för att mängden studiemedel du har rätt till varierar beroende på vilken kursfart du väljer. Observera att 50 procent är den lägsta fart du kan gå och fortfarande få CSN.

Studiemedel och undantag

Studiemedlet räknas ut per hel vecka som studeras. Om du inte studerar hela första och sista veckan av kursen kan du få ytterligare en veckas studiemedel (förutsatt att det blir minst 7 dagar sammanlagt). Se mer om detta på CSNs hemsida.

Om dina studier påverkas av en funktionsnedsättning kan du i vissa fall studera i 75 procents hastighet och få samma studiemedel som du hade fått vid helfart.

Villkoren för detta kräver att:

  • du behöver lägga ner mer tid på dina studier på grund av svårigheter orsakade av diagnosen
  • skolans egna stödåtgärder (inlästa böcker, tillgängliga specialpedagoger, längre provtider) inte räcker till för att kunna gå ut kursen med godkänt betyg
  • du kan visa ett giltigt intyg på din diagnos

Kurspaket

Till skillnad från de enskilda kurserna så erbjuds inte kurspaketen i någon lägre hastighet. Du kan i stället anmäla dig till de individuella kurserna och gå dem i lägre kursfart separat tills du betat av det som skulle ingått i paketet.

Om du föredrar flexibilitet framför att bli färdig snabbt så kan 75, 50 eller 25 procent vara något för dig. Observera att alla våra kommuner inte erbjuder dessa hastigheter (OBS kontakta din hemkommun för att se vad som gäller just för dig). Då får du extra tid över till annat. Var dock beredd på att lokala avvikelser kan göra att du måste ta dig till NTI-skolan för slutprov eller labbar. Labbar i kemi samt fysik på plats är ibland obligatoriska. Kontakta oss eller din hemkommun för att få veta vad som gäller för dig.

Låter det intressant? Gör en intresseanmälan eller lämna in din ansökan via din kommun. Utbudet av kurser i din kommun hittar du under “Hitta din komvux distansutbildning”.

Med NTI-skolans flexibla utbildning är du närmare din dröm än någonsin!