Studier och fritidsintressen

När du studerar är det viktigt att vara förberedd, avsätta tid i kalendern och planera för dina aktiviteter. Kanske har du även fritidsintressen som du vill hinna med? Att lyckas skapa en bra balans är inte alltid lätt. Läs vidare för att ta del av våra elevers bästa tips!

Här kommer 5 tips för dig som studerar och har ett eller flera fritidsintressen samtidigt. Tipsen kommer från våra egna elever då vi ställt frågan “Hur hinner du med dina studier och fritidsintressen?” på våra sociala medier. 

1. Din studietakt är dina studietimmar.

Precis som när du jobbar 8-17.00 heltid ska du även försöka studera 8 timmar vid heltid (4 timmar om du studerar på halvtid och 2 timmar om du studerar på 25%). Planera in dina studietimmar under dessa tider och boka inte in några andra aktiviteter då. Planera in dina fritidsintressen efter din studietakt.

2. Beställ kursboken i tid.

Att vara förberedd inför en ny kurs gör att du slipper komma efter i skolan och kan lägga all din lediga tid på annat, såsom dina fritidsintressen.

3. Tävla med dig själv.

Sätt upp mindre delmål som du sedan bestämmer dig för att klara av varje dag innan du får ägna dig åt dina fritidsintressen.

4. Lär dig att upptäcka när det börjar gå utför.

Det är vanligt att ibland tappa motivationen under sin studietid. Planera därför gärna in flera tillfällen i kalendern då du reflekterar över hur det går. Då kan du snabbt upptäcka om du behöver prioritera om och lägga mer tid på studierna eller om du kan lägga de timmarna på din fritid.

5. Kom ihåg att du inte är ensam.

Du behöver inte ge upp dina fritidsintressen för att du börjar studera. Sannolikt har du kurskamrater som sitter i samma sits som du och undrar hur de ska prioritera rätt. Ta gärna kontakt med dem och hör efter vad de gör på fritiden och hur de balanserar sina studier och fritidsintressen. Det kan dessutom öka din motivation att veta att du inte är ensam.

När du bestämmer dig för att studera och ha kvar dina fritidsintressen gäller det att vara realistisk med din tid. En god prioritering och planering är en bra start, du behöver ha balans i livet för att må bra och du har bara ett visst antal timmar per dygn. 

NTI-skolan vet hur viktigt det är att vara effektiv med sin tid, därför får du tillgång till en kostnadsfri kurs som heter Studera smart när du börjar dina studier hos oss. Där får du bland annat lära dig olika studietekniker för att underlätta din distansundervisning. Är du redan igång med dina studier så kan du läsa mer om hur du kan strukturera dina studier, använda dig av studieteknik och studiefokus samt välja rätt kursfart.

Studier på NTI-skolan är första steget till vidare studier, drömjobbet eller kanske en mer utvecklande tjänst på ditt nuvarande jobb. 

Lycka till!