Tips för en hållbar studentbudget

Studentlivet är både roligt och lärorikt, men ekonomin som student kan ofta kännas tuff. Oavsett om du kan jobba vid sidan av dina studier eller inte så finns det saker du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation som student ytterligare.

Nedan har vi samlat våra bästa tips för hur du kan skapa en hållbar studentbudget.

Så här börjar du – gör en budget! 

Det första du bör göra för att skapa en budget är att få en ordentlig översikt av hur din ekonomiska situation ser ut just nu. Vad spenderar du dina pengar på idag? 

Skapa en budget. Det finns olika verktyg du kan använda dig av, ett exempel är Hallå Konsuments budgetkalkyl men det går även bra att använda Excel. 

Utifrån din budgetkalkyl kan du nu se vilka kostnadsposter du kan minska på. Sätt upp en budget som är hållbar för dig där du också känner att du kan få ha utrymme till roliga saker.

Gratisappen Zlantar ger dig superkoll på din ekonomi och kan hjälpa dig ha koll på dina dagliga utgifter samt sätta upp budgetar för din ekonomi. 

Planera, planera, planera 

Se till att planera långsiktigt över det kommande året för större utgifter, genom god framförhållning. Boka exempelvis resor i god tid för att undvika dyra biljetter. 

Spara ihop en buffert – om en kris inträffar 

Spara ihop en buffert för oförutsedda kostnader. Hur stor din buffert bör vara beror på din livssituation. Välj en summa i månaden som du har möjlighet att spara. 

Se över dina prenumerationstjänster och abonnemang 

Se över dina befintliga prenumerationstjänster och fundera på om du verkligen behöver samtliga eller om det räcker med ett? Vill man verkligen ha en prenumeration på en streamingtjänst kan man gå ihop med familj eller vänner och dela på ett konto för att få ner kostnaden. 

Nyttja även studentrabatter när det kommer till mobilabonnemang och bredbandsabonnemang, som student kan du få fördelaktiga priser på abonnemang hos de flesta operatörer. 

Sälj saker 

Har du något hemma som du inte använder längre? Eller något som kanske tar lite för mycket plats eller kräver lite för mycket omvårdnad? Passa på och sälj det så att du kan unna dig något extra fint, eller sälj för att ha en liten ”start up” på ditt sparkonto. Kanske är det detta som får dig att vilja spara ännu mer nu när du har lite på kontot? Det finns massvis med säljsidor där du kan sälja dina saker så som Facebook Marketplace, Blocket, Tradera, Shpock och Sellpy. 

Köp nytt begagnat 

Behöver du köpa något nytt? Kika först om du kan hitta det du behöver via Facebook Marketplace, Blocket, Tradera, Shpock eller Sellpy. 

Jämför priser 

Om du ska köpa något nytt som kanske inte går att köpa begagnat, jämför de olika butikernas priser med hjälp av tjänsterna Pricerunner eller Prisjakt. På så sätt kan du hitta det billigaste priset för den vara du tänkt köpa. 

Använd dina studentrabatter 

Idag finns det många rabatter som du kan nyttja som student via exempelvis Mecenat. Du kan få studentrabatt på det mesta, fråga alltid om det finns studentrabatter. 

Köp din studentlitteratur begagnat 

Studentlitteratur är något som är lätt att hitta begagnat och i bra skick. Det bästa av allt är att du kan sälja böckerna vidare när du själv inte behöver dem längre. På Facebook finns det många olika studentgrupper där man kan köpa och sälja sin kurslitteratur. 

Säg hej till matlåda och storkok! 

Gör storkok och gör matlådor. Få in rutinen att alltid äta matlådor istället för att äta ute. Ta hjälp av gratisappen Matpriskollen för att se de olika matbutikernas erbjudanden och planera dina inköp efter det. Du kan även handla via Matsmart som ofta har väldigt bra rabatterade priser på matvaror med lite kortare utgångsdatum. 

Via appen Karma kan du även köpa mat till rabatterat pris, olika matställen (restauranger, kaféer och matbutiker) lägger upp erbjudanden om mat som blivit över från tidigare. 

Sök stipendier 

Som student kan du söka en rad olika stipendier. HÄR kan du läsa mer om stipendium.

Har du något tips för en hållbar studentbudget som du tycker vi har missat? Kommentera gärna!