Läsa upp dina betyg

Vi vet att mycket kan hända under tiden man går i gymnasiet och att man ibland inte kommer på vad man arbeta med förrän långt senare. Har du också kommit på att du vill studera vidare på högskolan eller universitetet men insett att dina gymnasiebetyg inte räcker till för att söka in till den där drömutbildningen?

Det finns en lösning – här är tips för dig som vill läsa upp dina betyg.

Att läsa upp betygen via Komvux är en alternativ för alla som saknar en gymnasieexamen eller slutbetyg, eller som behöver godkänt betyg för att vara behörig för högre studier. Genom att läsa upp dina betyg via Komvux får du en ny chans.   

Oavsett vilket studiemål du har och hur din situation ser ut så finns vi på NTI-skolan här för att hjälpa dig på vägen mot dina studiedrömmar. Nedan har vi listat 3 tips för dig som vill läsa upp dina betyg.  

Behörighetskomplettering 

Det innebär att du läser de kurser du saknar och som du behöver för att få behörighet till den utbildning du vill läsa.  

Särskild behörighet 

Förutom den grundläggande behörigheten kräver många högre utbildningar dessutom att man har ytterligare förkunskaper, en så kallad särskild behörighet. Vilka de förkunskaperna är varierar beroende på vilken utbildning du vill läsa, men det kan exempelvis handla om godkända betyg i ämnen så som Samhällskunskap 1b, Matematik 4, Naturkunskap 1b eller Fysik 2.  

Information om vilken särskild behörighet den utbildning du vill söka kräver finns att hitta på universitetets eller högskolans hemsida. Behörighetskraven finns alltid specificerade under den allmänna informationen om utbildningen.  

Meritpoängskomplettering 

Om du inte har uppnått den högsta meritpoängen på 2,5 i din gymnasieexamen kan du läsa kurser på Komvux som ger dig de återstående poängen för att uppnå 2,5. Du kan få meritpoäng för vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk (t.ex. tyska och franska). Dock behöver du få minst godkänt som betyg för att kunna tillgodo räkna dig de extra meritpoängen. 

Prövning 

Om du vill höja betyget på en eller flera kurser du redan har gått på gymnasiet, kan du göra det via en så kallad prövning. Då läser du på egen hand och tentar sedan av kursen eller kurserna. Om du får ett högre betyg än tidigare på ditt prov räknas det in i ditt jämförelsetal.  

Vi är specialister på distansstudier och vana att skräddarsy studielösningar på individnivå. Så sök till oss du med och låt oss hjälpa dig att ta nästa steg mot din drömutbildning. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig att läsa upp dina betyg. 

Lycka till! 

Funderar du på att läsa upp dina betyg samtidigt som du har ett heltidsjobb? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan göra för att kombinera jobb och studier här.