×
 

Hoppa till innehållet

Fördelar med distansstudier.

Det finns många fördelar med distansstudier. Att studera på distans blir allt mer populärt och är idag en utbildningsform allt fler föredrar framför traditionell klassrumsundervisning. Fler och fler inser vilken fantastisk möjlighet distansstudier är för att komplettera betygen för vidare studier, lära sig ett nytt yrke eller lära sig svenska genom SFI.

Distansstudier på NTI-skolan

På NTI-skolan erbjuder vi personlig distansutbildning, som innebär att du har en och samma lärare hela vägen från kursstart till betyg. Du har kontakt med din lärare via lärplattformen och vid behov via Zoom/telefon. Om din kurs innehåller muntliga betygsgrundande uppgifter genomförs dessa via Zoom. Din lärare finns tillgänglig för frågor och stöd under kursen och hjälper dig på vägen mot att nå dina mål med utbildningen.

4 fördelar med distansstudier

 1. 1

  Distansstudier sker på dina villkor

  Ett av hindren med att läsa vidare efter gymnasiet är att det kan vara svårt att strukturera livet runt klassrumsundervisning och föreläsningar. Kanske kommer jobb, familj eller andra saker i vägen och gör det svårt att sitta vid skolbänken en viss tid varje dag. Vid distansstudier är utbildningen tillgänglig på dina villkor.

  Studierna finns tillgängliga precis när du behöver det, undervisningen och uppgifterna finns på lärplattformen och du tar del av dem när det passar dig. Du kan organisera dina studier runt jobb, familj, vänner, resor, fritid etc. och själv välja den tid och plats som passar dig bäst.

  Du kan skapa ett personligt studieschema som passar just ditt liv. De flesta utbildningar går dessutom att läsa i olika studietakt så du kan själv välja hur fort du vill läsa beroende på hur din vardag ser ut och slipper känna tidspress och stress.

 2. 2

  Distansstudier är en miljövänlig studieform

  Distansstudier har av flera anledningar en minimal miljöpåverkan.

  Du som studerar behöver inte ta dig till och från ett klassrum med varken bil, buss eller tåg, utan kan studera hemifrån. Ett digitalt klassrum minimerar mängden tryckt undervisningsmaterial, frågeformulär och scheman. Mycket av den kurslitteratur som används går att köpa som e-bok istället för i tryckt format.

  Unikt för NTI-skolan är att vi även klimatkompenserar för det (lilla) miljöavtryck vi ändå gör. Vi gör årliga beräkningar av våra koldioxidutsläpp och kompenserar för dem genom att bidra till olika projekt som väger upp för våra utsläpp.

  NTI-skolan är dessutom ISO-certifierade inom miljöledning enligt ISOs standard 14001. Certifieringen är ett kvitto på att det på NTI-skolan bedrivs ett aktivt miljöarbete i form av bland annat minskad användning av resurser och effektiv användning av energi och transport. Mer information om vad certifieringen innebär finns på hemsidan för Svenska Institutet för standarder, SIS.

 3. 3

  Distansstudier är ekonomiskt fördelaktigt

  Många studerar på komvux för att få de betyg de behöver för att komma in på sin drömutbildning, eller för att skaffa de kunskaper de behöver för att ta nya steg i karriären och i livet. Men ekonomin kan bli ett hinder vid traditionell klassrumsundervisning eftersom det kan medföra begränsade möjligheter att arbeta samtidigt.

  Livet efter gymnasiet ser troligtvis ut på ett annat sätt än det gjorde under gymnasiet. Kanske är man beroende av inkomsterna från sitt jobb och har inte möjlighet att ta ledigt för att studera. Med distansstudier går det att organisera studierna runt jobbet så att man kan behålla sin vanliga inkomst. Man slipper även resor och andra merkostnader som kan tillkomma i och med att man måste ta sig till och från en fysisk skola.

 4. 4

  Distansstudier är tidseffektivt

  Vid distansstudier behöver du som elev inte lägga ned tid på resor och andra förberedelser inför skoldagen. Det går att börja studera direkt från det att du stiger upp på morgonen och du har även flexibilitet att studera vid de tidpunkter då du är som mest fokuserad, motiverad och alert.

  Möjlighet att studera enligt dina personliga förutsättningar gör att att du blir mer effektiv. Du kan dessutom plugga i din egen hastighet och behöver inte följa studietakten i en klassens.
  Du har möjlighet att skumma igenom de saker du eventuellt redan kan och fokusera mer på den kunskap du behöver lära dig.

  Att studera på sina egna villkor tar dessutom bort den stress många kan känna vid studier, och när man är avslappnad och tillfreds ökar inlärningsförmågan.

Fördelar med distansstudier parallellt med arbete

På NTI-skolan är det är inga problem att kombinera studier och arbete. Du studerar under lediga stunder och genom veckoplaneringen i ditt personliga elevrum på lärplattformen har du full kontroll över hur du ligger till i kursen. Vår rekommendation är att du väljer en lägre studietakt om du ska jobba samtidigt. Även om utbildningen är på distans så kräver den att du lägger ned lika mycket tid som om den skedde i klassrum, med den stora skillnaden att du själv väljer när på dygnet du studerar. Vår erfarenhet säger att 25% studietakt är lämplig för de flesta som ska kombinera sina studier med arbete. Det innebär cirka 2 timmars studietid varje vardag.

Tjänstledighet för studier

Det kan även finnas möjlighet för dig att ta tjänstledigt på hel- eller deltid för studier. Mer information om tjänstledighet för studier finns att läsa på studera.nu.

Distansstudier

Distansstudier under föräldraledighet

Vid distansstudier behöver du inte åka någonstans för att studera, utan kan sköta dina studier hemifrån. Många av NTI-skolan elever studerar i kombination med föräldraledighet, och det kan fungera utmärkt! Det är dock viktigt att tänka på att det kräver sin tid att ta hand om ett eller flera barn. Om du planerar att studera under din föräldraledighet rekommenderar vi en lägre studietakt som ger dig till till både studier och familj. 25% studietakt fungerar bäst för de flesta. Det innebär cirka 2 timmars studietid varje vardag.