Vad är en Bullet Journal?

En Bullet journal är ett perfekt verktyg för att hålla koll på deadlines och listor. Som elev på NTI-skolan får du i lärplattformen Omnius en rekommenderad planering för din kurs. Denna är tänkt att fungera som en hjälp för att hinna med kursens moment inom utsatt tid. Men vad är då egentligen en Bullet journal? Och hur använder man sig av den?

Att anteckna i en Bullet journal i stället för på telefonen minimerar de digitala distraktionerna.

Samt kan hjälpa dig att komma ihåg saker bättre. En Bullet journal är alltså en tom anteckningsbok som du fyller i själv, efter dina egna behov. En bok med prickar i stället för randiga eller linjerade sidor rekommenderas. Eftersom prickarna är tillräckligt ljusa för att inte ta över helt men ändå hjälper till som guide när du ska skriva rakt eller dra långa streck.

Att använda ett index som du fyller på allteftersom gör det lätt att hitta det du letar efter snabbt. Och med en framtidslogg (en liten ruta för varje månad utspridda över ett eller två uppslag) får du snabbt en överblick över de kommande månadernas händelser. Medan månadernas egna sidor ger mer detaljerad information. 

Fördelen med en Bullet journal jämfört med en kalender du köper färdig är att du kan använda varje sida till precis var du vill. Handlingslistor, teckningar och kursnoteringar (till exempel) kan alla platsa utan problem.

Att delplanera en större uppgift hjälper ofta för att få den att kännas lättare, och en bujo är perfekt för det. Alla viktiga datum samt anteckningar är samlade så du slipper post-its som kommer bort.

Eftersom du måste skriva påminnelsen på nytt om du glömt göra den en vecka eller skjuter upp den. Så börjar du också fundera på hur viktig den egentligen är. Är den viktig nog att flyttas, eller ska den bara strykas i stället?

Olika symboler gör det lätt att hitta det du letar efter på till exempel ett uppslag över några dagar med både mötespåminnelser, anteckningar och uppgifter. 

Daglig loggning är bra att prova först, eftersom platsen inte tar slut. det är ju bara att fortsätta skriva på så många sidor du behöver och sedan markera att nästa dag börjar! 

Men tycker du att det fungerar med färdiga kolumner för varje veckodag och vet att du får tillräckligt med plats så kan du självklart rita upp den varianten i din bok. Det finns många olika metoder som alla tar olika lång tid att fixa till. Pinterest är en bra inspirationskälla  när du vill använda dig av färgteman eller en särskild layout. Det är dock viktigt att du väljer en layout som du orkar fylla i vecka efter vecka eftersom anteckningsboken bara är tom annars. Och det kan bli jobbigt att fylla i mycket på en gång om du hamnar efter.

Om du använder dig av veckouppslag så är det en bra idé att göra nästa veckas sidor redo varje söndag. Och när det blir ny månad bör du göra månadsöversikten någon dag innan. Så du inte får så mycket information att lägga in samtidigt.

Hur planerar du? Använder du dig av en Bullet journal? Dela gärna med dig nedan!