Betygssamtal - våra elever berättar | NTI-skolan

Plugga smartare

Så strukturerar du dina studier på ett effektivt sätt – bästa knepen för att plugga smartare

Att plugga Komvux på distans ger mycket frihet men det kan även kännas lite överväldigande att ta ansvaret för sina egna studier. Det behövs självdisciplin, struktur och bra planering för att studierna ska lyckas och kännas tillfredställande.

Här är de bästa knepen och metoderna för att plugga smartare och mer effektivt så att du får ut det mesta av din utbildning.

Skaffa regelbundna studievanor

Bästa sättet att få någonting gjort är att göra det till en vana. Få in rutiner med de tider och platser du pluggar på. Tänk på dina studier som att gå till jobbet, fast med friheten att du själv kan bestämma när. Läser du på heltid innebär det i praktiken att du behöver ägna cirka 40 timmar i veckan åt studierna. Lägg de timmarna i block som följer ett mönster, till exempel några timmar på morgonen och sedan ett pass på kvällen, i ett helt sjok mitt på dagen eller vad som nu passar ditt liv och ditt studiesätt bäst. Huvudsaken är att du får in en rutin, och inte sätter dig med studierna när det blir en stund över. Det går lättare att göra saker när de har en fast plats i livet.

Planera för en jämn studietakt

Något som kan suga musten ur den mest lässugna är när man måste tokplugga mycket inför en tenta eller inlämningsuppgift. När studierna känns som ett oöverstigligt berg kan motivationen och orken svika. En bra metod för att undvika toppar är att göra en långsiktig och övergripande studieplan för att få uppgifterna i balans. Se över alla uppgifter, prov och delmål för kursen och gör en realistisk planering för den tid du behöver för dem. Börja läsa i god tid inför de mer krävande perioderna och du kan mota bort pluggstressen innan den drabbar dig.

Förbered dig

Ett sätt att underlätta studierna är att förbereda sig för varje uppgift. Det kan göras på många olika sätt. Om du till exempel ska läsa ett långt kapitel i en bok kan du först skumma igenom det för att få ett hum om innehållet och strukturen, lite som att se en trailer för en film. Då blir det lättare att ta till sig resten. Samma sak om du ska lyssna på en föreläsning, läs på om innehållet innan så går det lättare att följa med. När kursen går från ett kapitel till ett annat, gå gärna igenom dina anteckningar från det du gjort tidigare för att få ett sammanhang och se en helhet i det du lär dig.

Maxa koncentrationen

När du ändå har friheten att plugga där du vill, hitta den miljö där du kan fokusera bäst. Bara du vet var den är; hemma, på biblioteket, på ett fik etc. Ju mindre distraherad du blir och ju mer stimulerad du känner dig, desto mer effektivt kan du lära dig.

Anteckna

Att ta anteckningar är ett klassiskt, och mycket effektivt, minnesstöd. Vi har helt enkelt lättare för att minnas sådant som vi har skrivit ned. Skapa en struktur för hur du antecknar. Ta med nyckelord, termer, viktiga namn och siffror, centrala teman och inte minst de saker du inte riktigt förstår så att du kan gå tillbaka senare och kolla upp dem.

Anteckningarna är även bra att ha till en annan mycket viktig studieteknik – repetition. För att verkligen tillgodogöra sig kunskaper behöver man gå igenom all information flera gånger. Gå tillbaka till dina gamla anteckningar och fyll på kunskaperna ett varv till, så kommer uppgifter och prov att gå mycket lättare.

Fråga

Det bästa med att studera på distans är att friheten och flexibiliteten kombineras med det stöd och den hjälp man får av en personlig lärare. Om du fastnar i någonting som du inte förstår, be din lärare om hjälp. Lärarna vill inget mer än att hjälpa sina elever att öka sina kunskaper och de älskar att svara på frågor. Fastnar du på dagtid en vardag kan du ringa din lärare direkt, läser du en kväll eller under en helg och undrar över något skriver du bara ned din fråga i ett mejl så får du svar så snart läraren är på jobbet igen.

Det går även att skapa forum och Facebookgrupper för kurserna där det går att diskutera med och fråga klasskamraterna. Det går att få stöd av klasskompisar även när man pluggar på distans.

Kontakta gärna även våra studievägledare här på NTI-skolan. De kan ge många tips och råd hur man lägger upp sina studier på ett effektivt sätt.