kvinna skriver CV på dator och ska söka jobb

Söka jobb efter Komvux - tips för bra CV

Många av våra studenter söker nytt jobb efter sina studier hos oss på NTI-skolan. Att skriva ett bra CV samt personligt brev kan verka svårt när det är en del saker att tänka på. Hur många personliga detaljer ska vara med? Hur formellt ska språket vara? Och formateringen, hur bör den se ut? Nedan finns enkla tips som kan hjälpa dig komma närmare din drömanställning!

Bra att ha med i ditt CV

Tidigare anställningar
Utbildning
Övriga meriter
Språk
Datorkunskaper
Referenser

Info att inkludera i CV:t

Inkludera årtal och en kort beskrivning bredvid varje punkt som sammanfattar till exempel din gymnasieinriktning, språkresa eller ett extrajobb. Gör det tydligt för mottagaren vad det är du lärt dig av anställningarna och/eller utbildningarna. Strunta inte i några viktiga detaljer som du vill att mottagaren ska veta, eftersom vissa tyvärr inte bryr sig om att läsa personliga brev. 

Men tänk på att inte bli för långdragen i ditt CV, då orkar inte arbetsgivaren läsa det. Det är i första hand i det personliga brevet som du ska gå in i mer detalj när det kommer till dina meriter och varför just du passar till tjänsten du söker. Information om hur mycket datorkunskap du har och vilka program du behärskar är också en viktig del av ditt CV, så glöm inte att notera om du kan använda till exempel Officepaketet, videoredigeringsprogram eller Adobe Lightroom!

CV-layout

Ett exempel på två sidor som har färdiga CV-mallar att använda är Canva och cvmallen.se som har stort utbud. Arbetsförmedlingen har även mallar som kan laddas ner här: CV-mallar från Arbetsförmedlingen

Misstag att undvika

Se till att formatera ditt CV ordentligt. En potentiell arbetsgivare vill kunna få en tydlig översikt av dina kunskaper och erfarenheter. Ett CV som är svårläst och har många stavfel ser inte lika professionellt ut som ett med noggrann stavning och tydliga kategorier. Glöm inte luften mellan kategorier och stycken, annars kan det bli jobbigt för mottagaren att läsa igenom dokumentet. Risken finns då att hen missar viktig information samt att du sållas bort och tjänsten går till någon annan.

Din kontaktinformation

Inkludera den mailadress och de telefonnummer du vill bli kontaktad via. Se till att uppdatera ditt CV så fort någon av din kontaktinfo ändras, för att se till att du inte råkar skicka med gamla uppgifter när du sedan söker anställning. Inkludera gärna även din LinkedIn.

Referenser

Om du inkluderar kontaktinformation till referenser i ditt CV är det bra om de får veta om detta i förväg. 

Maila ditt CV som PDF-fil och döp den till “CV Förnamn Efternamn” för att göra det så tydligt som möjligt.

Personligt brev

Info att inkludera i det personliga brevet

I ditt personliga brev kan du, till skillnad från i ditt CV, skriva lite längre och mer detaljerat om dig själv och din bakgrund, även mer personligt. 

Brevets ton samt anpassning beroende på mottagare

Du bör anpassa ditt personliga brevs ton och fokus beroende på vem som är mottagaren. Vissa företag har ett formellt språk, medan andra kanske är lite mer avslappnade. Genom att göra en Google-sökning kan du snabbt se vilket språk som företaget använder på sin hemsida samt i media. Försök att spegla deras ton och deras värderingar i ditt personliga brev. Människor dras till de som påminner om dem själva och det stämmer även för arbetsgivare. Känner de att en person har samma värderingar som företaget och passar in så är chansen större att hen får tjänsten.

Misstag att undvika för ditt personliga brev

När du beskriver varför företaget har nytta av just dig, tänk på att inte inkludera för många klyschor (eller några alls). I stället för “jag kan hålla många bollar i luften samtidigt” så kan du ge exempel på tillfällen då du haft mycket att göra på en gång, men ändå klarat det galant. “Stresstålig” är visserligen bra, men vad menar du egentligen med det? Om arbetsgivaren har läst sju brev med det som beskrivning så kommer ditt stå ut ur mängden när du berättar att morgonruschen på caféet du jobbat på var en stimulerande utmaning och hur du lärde dig hantera situationen. 

Se även till att nämna företaget vid namn i ditt personliga brev, samt den specifika tjänsten och varför du skulle passa bra. Om texten bara känns generisk och som att den skulle kunna skickas till såväl Stadium som en restaurang, så anar nog mottagaren att det är ihopslängt för att kunna göra massutskick i stället för att vara personligt och anpassat, vilket inte gör ett så bra intryck. Märker arbetsgivaren att du inte anstränger dig för att göra ett gott intryck och för att få jobbet, varför skulle du då anstränga dig som anställd?

Har du ytterligare tips på hur man kan skriva ett bra CV eller användbara länkar där man kan hitta instruktioner eller länkar? Kommentera gärna nedan!