Så lyckas du med högskoleprovet – 10 tips

Snart är det dags för höstens högskoleprov. Ska du skriva provet? Då är det god tid att börja förbereda sig inför det. Men hur förbereder man sig egentligen på bästa sätt? Vi har summerat våra 10 bästa tips i vår guide nedan – så lyckas du med högskoleprovet.

1. Planering och förberedelse

Har du planerat att skriva högskoleprovet? Då är det bra att sätta igång och börja förbereda dig inför den stora provdagen. Genom att i god tid innan provdatumet börja med dina studier kommer du vara väl förberedd till provdagen och med stor sannolikhet uppnå ditt målresultat när du väl skriver provet.

2. Gör en studieplan

Gör en studieplan för tiden fram till provdatumet. På så sätt kan du se till att du hinner träna på samtliga delar av provet inför det riktiga provet. Ta och planera in en stund för studier några gånger i veckan för att se till att du tränar frekvent och ofta. Avsätt gärna 1-1,5h varje dag för studier så hinner du med allt annat som du vill och måste. Hellre lite tid varje dag än ingen tid alls.

3. Öva på gamla prov

För att få en förståelse och uppfattning om provet och hur uppgifterna är utformade kan du öva på gamla prov. Här kan du hitta gamla prov att öva på gratis: HÄR och HÄR

4. Öva med tidspress

Öva gärna med gamla prov med ett tidtagarur för att göra övningen mer verklighetsbaserad. På så sätt tränar du även på att hantera den stress som tidsbegränsning kan medföra. Just tidsbegränsningen är en del av högskoleprovet som många ofta upplever är en stressfaktor.

5. Identifiera dina styrkor och svagheter

Har du skrivit högskoleprovet innan har du säkert ganska bra koll på vad du är bra på och vad du är mindre bra på i de olika delarna. Oavsett om du skrivit provet tidigare eller inte kan du ta reda på vad dina styrkor och svagheter är genom att öva på gamla prov och rätta dem. Utifrån dessa kan du enkelt identifiera vad du behöver öva mer på. Fokusera sedan på att träna extra mycket på just dessa delar.

6. Lär dig av dina misstag

Lär dig av dina misstag som du gör när du övar på gamla prov och gå igenom dessa noga. Reflektera över varför det blev fel och se hur du kan göra för att tänka annorlunda föra att lösa en liknade uppgift nästa gång, eller fundera på om du behöver öva mer på den delen.

7. Ta hjälp av ordlistor för att utöka ditt ordförråd

Utöka ditt ordförråd genom att ta hjälp av ordlistor. Skriv ner ord som du inte förstår och leta upp ordets betydelse och dess synonymer. Öva sedan på dessa regelbundet.

8. Läs svåra artiklar

Ett stort moment på högskoleprovet är läsförståelse. För att öka och förbättra din läsförståelse kan du börja läsa artiklar. Ha det som en ny vana att läsa artiklar som du tycker är svåra regelbundet för att på så sätt träna upp din läsförståelse. Slå upp ord och fraser du inte förstår för att även utöka ditt ordförråd ytterligare. Läs artiklar på både svenska och engelska så tränar du på båda delar.

9. Repetera matten

För att kunna klara matematikdelen på högskoleprovet krävs specifika kunskaper inom flera olika matematiska områden. Även om du en gång lärt dig grundskole- och gymnasiematten finns en stor risk att du glömt bort en del av den, och därför kan det vara bra att repetera. Öva därför på matematikdelarna genom gamla högskoleprov men även men hjälp av matematikböcker som går igenom grunderna.

10. Ge inte upp

Att öva inför högskoleprovet tar tid och energi och ibland kan det kännas hopplöst. Men ge inte upp, all tid som du lägger ner på förberedelse och övning kommer ge resultat, även om det inte känns så. Peppa dig själv på vägen och visualisera din målbild av de resultat du eftersträvar! 

Extra tips att tänka på under provdagen: 

  • Glöm inte att ladda batterierna med bra mellanmål att äta under pauserna, så att du har ny energi inför nästa delmoment. 
  • Stressa inte när du skriver provet, andas och lös en uppgift i taget. 
  • Är en uppgift extra svår? Hoppa över den och gå vidare, alla uppgifter är värda lika mycket i poäng. Det är den totala poängen som räknas i slutändan. 
  • Gick det inte superbra den här gången? Då kan du skriva provet igen! 

Lycka till!  

Har du något tips som du tycker är extra bra som vi inte har med i listan? Kommentera gärna! 

Källor: Studentkortet,  SvD