Vilken utbildning ska jag välja?
Det kan vara svårt att välja vilken utbildning som är bäst för dig och veta vilken behörighet du behöver för att jobba inom det område du vill. Och behöver du gå extra kurser för att få den behörigheten? Nedan har vi samlat några tips på vad du kan tänka på samt några hemsidor som ger hjälp på vägen.
Läs vidare för att ta del av flera tips när du ska välja utbildning.
Framtidsutsikter
Ett tips för att få en uppfattning om hur arbetsmarknaden ser ut för olika yrken inom de närmsta åren är att kolla på framtidsutsikterna via Arbetsförmedlingens hemsida. Där finns information både om vilka jobbmöjligheter det finns inom ditt län och hur framtiden ser ut för de 200 yrken som är vanligast.
Vad är du intresserad av? Har du redan den behörighet eller utbildning som krävs för att jobba inom det område du vill eller måste du läsa till något ämne? Påverkar det vad du dras till eller spelar tidsramen ingen roll för dig? Hur påverkar konkurrensen på arbetsmarknaden? Arbetsförmedlingen har en intresseguide med 12 frågor som kan hjälpa dig i ett steg mot rätt riktning.
Några udda yrken som kommer ha låg eller väldigt låg konkurrens de kommande fem åren är till exempel biomedicinsk analytiker, förare av jordbruks- och skogsmaskiner, samt trädgårdsanläggare. På NTI-skolan erbjuds ett brett urval av kurser på distans som du kan komplettera med om du saknar en eller flera särskilda kurser för att kunna jobba med det du vill. Kurserna är uppdelade i tydliga kategorier för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter.
NTI-skolans populäraste kurser
De populäraste kurserna på NTI-skolan är just de som ofta ger utökad behörighet. En uppskattning Arbetsförmedlingen gjorde 2019 visar att de flesta inom t.ex. Stockholms län arbetar inom försäljnings- och servicebranschen, administration och media, samt hälso- och sjukvården. Inom den första kategorin finns det goda jobbmöjligheter. Som till exempel kock, telefonförsäljare och frisör. Medan det är ganska svårt att få jobb som fastighetsmäklare, butikssäljare och kundtjänstpersonal. Inom kategori två finns det goda jobbmöjligheter som tolk, lednings- och organisationsutvecklare och medicinsk sekreterare. De tjänster som är svårare att bli anställd som är grafisk formgivare, journalist och kontorsassistent. Hälso- och sjukvården har stor personalbrist, vilket innebär att möjligheterna för jobb är störst om du söker plats som till exempel fritidsledare, specialistsjuksköterska inom akutvården, boendestödjare och behandlingsassistent.
Lön
Är lönen någonting som spelar stor roll för dig när du väljer bransch? Då kan ett av våra tidigare inlägg om högavlönade jobb och vilken utbildning som krävs (samt hur lång tid utbildningen tar) vara någonting för dig. Behöver du ytterligare hjälp och vägledning? Då kan våra studie- och yrkesvägledare hjälpa dig på NTI-skolans egna supportforum.