Från nyanländ till ny karriär i tre steg

Livet är en konstig sak full med oväntade händelser. Kanske börjar det på en plats i världen men fortsätter på en helt annan. En resa som gör att man behöver ändra på sitt liv och sina drömmar. Men hur omtumlande och annorlunda ett nytt land än kan kännas finns det möjligheter och plats för drömmar även där. Om du som läser det här är född i ett annat land än i Sverige vill vi berätta att det här är ett land fullt av möjligheter. Framför allt om man vill studera för att skaffa sig nya kunskaper och nytt jobb.

Det första man behöver lära sig för att kunna ta vara på alla de möjligheterna är det svenska språket. Det är nyckeln till samhället, nya kontakter, utbildning, jobb, karriär och drömmar. Hos oss på NTI-skolan kan du ta många av de kunskapssteg du behöver för att förverkliga dina ambitioner. Så här ser din resa ut från nyanländ till ny karriär i tre steg.

Första steget – SFI

På Svenska för invandrare (SFI) får du lära dig svenska från början. Under den här utbildningen får du prata, läsa, lyssna på och skriva enkel svenska. I takt med att du blir allt bättre på språket innehåller utbildningen fler utmaningar, till exempel att argumentera, skriva brev till myndigheter eller jobbansökningar. Du får även lära dig grammatik och läsa dig till ett större ordförråd. När du är klar med kursen får du göra Nationellt slutprov. Du behöver inte vänta på att de andra i klassen ska bli klara, du läser i din takt.

SFI är en distansutbildning. Det innebär att du inte ens behöver komma till skolan för att läsa den. Du studerar hemma med hjälp av datorn och en bok. För en del uppgifter pratar du med läraren per telefon så att du tränar på att prata svenska. Du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på dina studier. Läser du mycket blir du klar fortare.

Andra steget – svenska som andraspråk

Kursen ”Svenska som andraspråk” ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper i svenska. Ju bättre du blir på språket desto fler förutsättningar får du att skaffa dig nya kunskaper, bli aktiv i arbetslivet, studera vidare m.m. Under kursen får du lära dig om svenskaspråkets uppbyggnad, skrivregler, grammatik, hur man analyserar texter, skriver uppsatser och mycket mer. Målet är att du ska ha en väl fungerande svenska och en större plattform att stå på så att du kan gå vidare i livet mot de saker du drömmer om.

Även den här utbildningen läser du på distans så att du själv kan välja den plats och den tidpunkt som passar dig bäst att läsa. Du kan även välja i vilken takt du vill studera. Den här friheten gör att du till exempel kan jobba samtidigt som du studerar svenska. Du kan ha en karriär medan du planerar för nästa.

Tredje steget – din nya utbildning

Nu när du behärskar det svenska språket har du en mängd med fantastiska möjligheter. På Komvux (det vill säga den kommunala vuxenutbildningen) kan du till exempel läsa in de kurser och betyg som du behöver för att kunna söka till högskolan eller universitetet.

Om du skaffar dig allmän eller särskild behörighet kan du sedan ansöka till din drömutbildning, kanske det är lärare, tandläkare, ingenjör, marinbiolog, ekonom eller någonting annat. Vill du hellre läsa en komvuxutbildning som leder till jobb direkt så finns det yrkesutbildningar inom bland annat Barn och Fritid, Hotell och Turism, Handel och Administration, Ekonomi och Juridik, IT samt Vård och Omsorg. Du kan läsa allt från enstaka kurser till hela utbildningar och program. Du har drömmarna – Komvux ger dig kunskapen som du behöver.

Hela din kunskapsresa på en och samma skola

På NTI-skolan kan du läsa allt från SFI och andra kurser i svenska till yrkesutbildningar och de kurser du behöver för att kunna söka till universitet. Vi finns över hela landet och alla våra utbildningar går att läsa på distans så att du kan studera på ett sätt som passar just ditt liv.

Ett nytt land och ett nytt språk kan kännas som en utmaning men det finns många nya möjligheter också. Kontakta oss på NTI så hjälper vi dig att ta stegen till det du drömmer om att bli.