Självdisciplin - så klarar du distansstudierna

Att studera på distans är en fri och flexibel studieform. Du har möjlighet att plugga var och när du vill och du kan kombinera dina studier med jobb, familj, resor och annat i livet. Ett fritt sätt att uppnå sina drömmar och mål. Däremot är det lätt att tappa fokus när man studerar på distans. Vi har därför sammanställt 5 tips på hur hittar självdisciplinen att plugga dig till dina drömmar. Ta del av dem nedan!

1. Självdisciplin – en träningsfråga

Många tror att självdisciplin är en medfödd egenskap som man antingen har eller inte, men sanningen är att det är en träningsfråga. Lite som att bli en bra badmintonspelare eller att kunna prata spanska. Ju mer man utövar självdisciplin desto bättre blir man på det, och trots att många förknippar det med att tvinga sig till otrevliga saker man inte vill göra, handlar självdisciplin i själva verket om att ge sig själv mer styrka och frihet. Precis som fysisk träning kan kännas tufft i början men snart ger mer ork och energi, så betalar sig självdisciplinen i att du lättare kan få mer gjort och nå dina långsiktiga mål.

I grund och botten handlar självdisciplin om att agera i enlighet med sina tankar och planer istället för de känslor man har i stunden. Och det finns flera bra knep för det.

2. Lista vad som är viktigt för dig

Självdisciplin går ut på att nobba frestelser i stunden, till exempel att hellre titta på roliga katter på YouTube än att lösa ekvationerna i mattekursen, för att nå ett större mål längre fram. Om du ska lyckas med det behöver du göra klart för dig själv vad som är viktigt i ditt liv.

Vilken framtid vill du ha? Vilka drömmar vill du förverkliga och hur ser vägen dit ut? Skriv gärna ner vad du vill uppnå med ditt liv, varför och vilka positiva känslor det för med sig. Du kanske till exempel vill bli jurist för att du drömmer om att hjälpa andra människor, samtidigt som du vill få ekonomisk trygghet och frihet.

När det du tycker att det känns tungt att starta dagens matematikstudier, då påminner du dig själv om dina långsiktiga mål.

”Att få bra betyg i matte är ett viktigt steg mot den glädje och frihet mitt drömjobb kommer att föra med sig. Att lösa de där ekvationerna är en del av resan mot dina drömmar.”

3. Lär känna dig själv

Många av våra dåliga vanor går på autopilot. Vi tänker inte på vad vi gör när vi beter oss odisciplinerat och smiter från uppgifter. Uppmärksamma vad du ägnar din tid åt. När slösar du bort den? Hur känner du i den stunden? Varför känner du så? Bli medveten om dina mönster och känslor så kan du direkt märka när du är på väg att agera efter en dålig vana, och låta bli. Till slut har du lärt om, bytt ut ovanorna och agerar klokare.

4. Väck ditt engagemang till liv – och få självdisciplin på köpet

Att känna sig engagerad gör att man behåller intresset för studierna, även i längden. Engagemanget är större än frestelsen att göra någonting annat, så göd det. Gör ständiga återbesök till listan över vad som är viktigt för dig. Ge även dig själv små utmaningar och belöningar i stunden, se till exempel studieuppgiften som en tävling mot dig själv. Om du löser alla delmoment inom en viss tid, vinner du något som du vill ha. Involvera någon annan som domare om du behöver det. Väck även nyfikenheten till liv. Se pluggandet som att du upptäcker mer av världen.

5. Ta hand om dig

Ett av de största hoten mot självdisciplinen är brist på ork. När tröttheten kryper på kan det vara mycket svårt att koncentrera sig på uppgiften, och det är lätt hänt att vi stänger ner fönstret med studieuppgiften och börjar scrolla på Instagram istället. Se till att du får ordentligt med sömn så att du känner dig utvilad när du börjar plugga. Ta pauser. Ät ordentliga mål med mat och ha gärna lite frukt bredvid böckerna för att hålla blodsockret i balans. Självdisciplinen sitter i hjärnan och den behöver bränsle.

Lycka till med studierna!

Har vårt inlägg om självdisciplin inspirerat till att söka en distanskurs? Klicka här för att ta del av vårt breda utbud av distansutbildningar. 

Vill du ta del av fler av våra tips? Läs vårt blogginlägg med Tips för en hållbar studentbudget.