Slutbetyg, samlat betygsdokument och meritpoäng, NTI-skolan reder ut begreppen
Känns det krångligt med betygen? Vad krävs egentligen, och vad är skillnaden mellan slutbetyg och samlat betygsdokument?
Slutbetyg eller examensbevis
Det första steget för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet är att du har slutbetyg eller gymnasieexamen (examensbevis) från en gymnasieskola eller vuxenutbildning. Saknar du dessa dokument så kan du komplettera på Komvux.
Samlat betygsdokument
Generellt sätt så kan du inte få behörighet med samlat betygsdokument från gymnasiet eller från Komvux. Det kan finnas undantag om du ansöker via reell kompetens. Slutbetyg kan du läsa mot fram tills den 30 juni 2025 (tidigare gällde 30 juni 2021 men detta datum har flyttats fram p.g.a. coronapandemin). För grundläggande behörighet för högskolestudier gäller:
- att du lägst fått betyget Godkänt i kurser motsvarande 2250 gymnasiepoäng
- samt lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna
- Svenska A och B eller 1 och 2 (alternativt Svenska som andraspråk A och B eller 1 och 2)
- Engelska A eller 5
- Matematik A eller 1a, 1b eller 1c
De obligatoriska kurserna som måste ingå i ett slutbetyg är:
- Svenska/Svenska som andraspråk 1 och 2 / Svenska/Svenska som andraspråk A och B
- Engelska 5 / Engelska A
- Matematik 1a,b eller c/ Matematik A
- Naturkunskap 1a1 / Naturkunskap A
- Religionskunskap 1 / Religionskunskap A
- Samhällskunskap 1a1+1a2/1b/ Samhällskunskap A
Kurserna Idrott och hälsa A, Specialidrott och Estetisk verksamhet får inte ingå i ditt slutbetyg från komvux.
Ändrade regler angående slutbetyg fr.o.m. den 1 juli 2025
Efter 1 juli 2025 läser du till en gymnasieexamen och ett examensbevis för att få grundläggande behörighet, då är det inte längre möjligt att läsa till ett slutbetyg,
Här kan du läsa mer om detta på Skolverkets hemsida, välj informationstext ”Möjligheten att utfärda slutbetyg förlängs till 1 juli 2025”.
Är dina Komvuxkurser betygsatta till och med 2002 så är det inte möjligt att använda dessa betyg i en gymnasieexamen för ett examensbevis. På grund av detta är det alltså viktigt att du blir klar med ditt slutbetyg innan 1 juli 2025. Kurser från 2003 och framåt kan konverteras till de nyare motsvarighets kurser enligt skolverkets motsvarande-lista och ingå i en gymnasieexamen.
Läsa till en gymnasieexamen
- Du ska totalt läsa 2400 poäng, varav 2250 poäng ska vara godkända. Vi rekommenderar godkänt i 2400 poäng eftersom F i betyg påverkar meritvärdet.
- Du måste vara godkänd i kurserna Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1a/1b/1c samt Gymnasiearbetet för en högskoleförberedande examen.
- Dessa kurser skiljer sig beroende på om du läser mot högskoleförberedande examen eller yrkesexamen.
- Gymnasieexamen delas upp i gymnasiegemensamma kurser (obligatoriska), programgemensamma samt valfria kurser.
Göra en egen studieplanering
Att själv göra en planering för en gymnasieexamen kan ibland vara svårt eftersom en särskild mall alltid måste följas. Första steget är alltid att göra en studieplanering hos syv på Komvux i din hemkommun. Om du redan är elev hos oss så kan du vända dig till syv på NTI-skolan.
Bor du i en av de kommuner där vi har vägledningsansvar, kan tid bokas hos studie- och yrkesvägledare (SYV) för hjälp att planera. Detta gäller följande kommuner: Stockholm, Sundbyberg, Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm, Sollentuna, Solna, Upplands Väsby, Österåker, Botkyrka, Salem, Huddinge, Södertälje, Nykvarn, Nacka, Värmdö, Ekerö, Sigtuna, Norrtälje, Linköping, Växjö, Arboga, Köping, Kungsör.
Det är fortfarande krångligt…
…tycker många :) Det är ingen fara, det finns hjälp att få!
Inte elev än?
Hör av dig till en studie- och yrkesvägledare på Komvux i din hemkommun för att sätta ihop en studieplanering tillsammans.
Redan elev på NTI-skolan?
Om du redan är elev hos oss så kan du vända dig till syv på NTI-skolan.
FAQ syv
Här finner du de vanligaste frågorna och svaren till våra studie- och yrkesvägledare.