Så får du studentbudgeten att gå ihop | Trave med böcker och pengar | NTI-skolan

Så får du studentbudgeten att gå ihop

Studentlivet är både roligt och lärorikt, men ekonomin kan kännas tuff. Oavsett om du jobbat eller inte vid sidan av studierna, finns det saker du kan göra för att förbättra din studentekonomi. Här kommer några tips!

5 tips -Så får du studentbudgeten att gå ihop

Som student har man inte sällan en ganska så liten budget att förhålla sig därför har vi samlat 5 tips - så får du studentbudgeten att gå ihop. Med dessa tips kommer du förhoppningsvis kunna få lite över att göra något roligt för och se fram emot!

1. Börja med att göra en budget

Gör en budget och få en ordentlig överblick av hur din ekonomiska situation ser ut just nu. Vad spenderar du dina pengar på idag? Skriv ner allt och dela upp i olika kategorier.

2. Spara ihop en buffert

Spara ihop en buffert för oförutsedda kostnader. Hur stor din budget bör vara beror på din livssituation. Välj en summa i månaden som du har möjlighet att spara.

3. Prenumeration och abonnemang

Se över dina befintliga prenumerationstjänster och fundera på om du verkligen behöver samtliga? Vill du verkligen ha en prenumeration på en streamingtjänst kan du gå ihop med familj eller vänner och dela på ett konto för att få ned kostnaden.

4. Använd dina studentrabatter

Idag finns det många rabatter som du kan nyttja som student via exempelvis Mecenat. Du kan få studentrabatt på det mesta, från ditt frisörbesök till klädesinköp eller biobiljetter. Ha därför som vana att alltid fråga om det finns studentrabatter innan du köper något.

5. Gör storkok och matlådor

Få in rutinen att äta matlådor i stället för att äta ute. Ta hjälp av appen Matpriskollen för att se de olika matbutikernas erbjudanden och planera dina inköp efter det. Det finns även fler konton på Instagram som tipsar om billiga maträtter så som "portionerundertian" för att få tips till vad man ska laga.

Du kan även handla via Matsmart som ofta har väldigt bra rabatterade priser på matvaror med lite kortare utgångsdatum.

Läs också: 6 tips för bättre studieteknik som passar dig som pluggar på distans.