Att studera på distans innebär en mängd fördelar, vilket gör att distansstudier är ett attraktivt alternativ för många. Oavsett om du är ung eller gammal när du studerar är fördelarna med att studera på distans ofta något som gör att du kan ta steget att börja studera, även om du har arbete, familj, hund, papegoja eller annat som du också måste ta hänsyn till i vardagspusslet. Här ger vi dig nio härliga fördelar med distansstudier.

1. Flexibilitet

Vinnaren över alla andra! Att studera på distans ger dig möjlighet att anpassa din studietid över dygnet så att den passar med ditt eget vardagsschema. Du kan balansera studierna med jobb, hämtning/lämning på skola och förskola, träning, matlagning och umgänge med vänner.

2. Du är inte bunden till en fysisk plats

Du kan studera var som helst, oavsett var du befinner dig. Detta är särskilt fördelaktigt för dig som inte kan flytta eller resa för att studera. Att kunna studera hemifrån kan även bidra till ett lite enklare livspussel - du kan under dagen ta korta pauser och slänga in en tvätt i tvättmaskinen, dammsuga sovrummet eller gå ut med hunden. Det hade du inte kunnat göra om du satt i ett fysiskt klassrum.

3. Självständigt arbete

Att studera på distans kräver en högre grad av självstyrning och disciplin, vilket kan bidra till att utveckla starkare studievana och personlig ansvarskänsla. Ingen kommer att säga åt dig vad du ska göra varje dag, utan du måste själv planera din dag och sätta mål och deadlines, utifrån det upplägg och de studieanvisningar du har fått från skolan. Det kan vara svårt i början men är något du lär dig efter hand. Att kunna styra över sin egen tid och visa på så kallat "självledarskap" är något som efterfrågas i dagens samhälle och i många yrken. Alltså en grym fördel att du får träna dig på det under distansstudierna!

4. Minskade kostnader

Att studera på distans kan innebära lite extra klirr i kassan! Du sparar pengar på resor till och från skolan, slipper lägga pengar på allt för många uteluncher och kan brygga ditt eget kaffe eller te.

5. Bredare kursutbud

Du har tillgång till ett bredare utbud av kurser eftersom du inte är begränsad av geografisk närhet till en skola. Att studera på distans ger dig chansen att kunna utbilda dig till nästan vad som helst. Efter coronapandemin har flera av Sveriges utbildningsanordnare fortsatt erbjuda distansstudier inom en betydligt större mängd utbildningar än före pandemin - så ta tillvara på chansen att byta yrkesinriktning eller komplettera betygen - studera på distans!

6. Individuell anpassning

Att studera på distans innebär ofta möjlighet till bättre individanpassning. I en digital skolplattform har läraren i regel bättre möjlighet att anpassa undervisning och material efter just dina individuella studieförutsättningar. Eftersom du studerar utifrån din egen individuella studieplan och inte måste hålla samma tempo som en i traditionell "skolklass", kan du ibland i dialog med din lärare ha möjlighet att t.ex. ändra studietakt eller flytta fram en deadline.

7. Mindre stressigt

Det faktum att du slipper pendla och inte behöver vara på en viss plats vid en viss tid, minskar högst troligt din generella stressnivå och ger ökat välbefinnande i vardagen. Väldigt passande för dig som ibland råkar stanna uppe lite för sent och kolla på tv. När det händer - ta möjligheten till lite sovmorgon. Men tänk på att ändå under dagen få plats med det rekommenderade antalet studietimmar...

8. Teknisk kompetens

Distansstudier ger dig möjlighet att förbättra dina digitala färdigheter och bekanta dig med olika onlineverktyg, program och plattformar. Ser du dig inte som särskilt teknisk kunnig innan du börjar studera på distans så är distansstudier ett utmärkt sätt att bli det.

9. Hållbarhet

Sist i listan men kanske viktigast! Att studera på distans har minimal påverkan på klimatet. Inga resor och inget klassrum som behöver ljus och värme. Dessutom finns merparten av dagens kursböcker som e-bok och annat undervisningsmaterial nås digitalt när du studerar på distans. "Tack för det!" säger naturen och kommande generationer.

Sammanfattningsvis erbjuder distansstudier en rad fördelar som passar olika livspussel och mål. Det är ett flexibelt och anpassningsbart sätt att utbilda sig och utvecklas som person - både privat och professionellt.

Vill du också testa på att studera på distans?

NTI-skolan har över 280 olika enstaka kurser och yrkesutbildningar på distans inom utbildningsformen komvux (kommunal vuxenutbildning). Utbudet varierar mellan olika kommuner och du gör din ansökan genom komvux i den kommun där du är folkbokförd.

Läs fler av NTI-skolans artiklar