Distansstudier - så klarar du det

Grattis! Du ska nu börja plugga på distans. Känns det kanske lite läskigt att själv ta ansvaret för studierna? Här är några tips och goda råd för hur du använder din frihet och dina studiemöjligheter på bästa sätt.

Räkna med att det tar tid

Bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar är att vara realistisk. Inse att dina studier kommer att kräva en del av din tid. Distansstudier har samma krav och studieplan som traditionella studier. Pluggar du på heltid motsvarar det ungefär 40 timmar i veckan, läser du på halvfart motsvarar det 20 timmar i veckan o.s.v. Du får själv fördela de timmarna så att de passar ditt liv och hur du bäst studerar.

Kom ihåg varför du studerar

Ibland kan motivationen dippa när det känns för mycket och man undrar varför man har valt att börja studera. Besvara den frågan för dig själv genom att formulera dina mål och drömmar. Du började plugga för att du vill utvecklas och ta dig framåt. Tänk dig hur livet ser ut efter dina studier, när du har nått ditt mål. Hitta ny motivation och energi i dina drömmar.

Hitta din ideala skolbänk

Vi är alla olika, och alla trivs inte på samma platser. Ta reda på var du pluggar som bäst, är det hemma i en lugn vrå, ute i naturen, bland livet och rörelserna på ett fik etc. Om du hittar din ideala plats kan du nyttja de timmar du pluggar optimalt eftersom du kan fokusera på toppen av din förmåga och behålla orken längre.

Lär på flera olika sätt

Engagemang är mycket viktigt när man studerar. Ett bra sätt att stimulera sig själv är att växla mellan olika studiemedel. Just digitala distansstudier är väldigt tacksamma på det sättet eftersom de erbjuder så många olika läromedel; vanliga böcker, e-böcker, webbseminarium, podcasts, bildspel, interaktiva läromedel m.m. Att växla mellan dem gör studierna roligare. Börjar orden i läroboken att dansa runt efter ett långt läspass? Då kan du istället sätta en föreläsning i hörlurarna och gå på en promenad ute i friska luften medan du lär dig.

Sök hjälp och stöd

Det kan kännas ensamt med distansstudier men du har hjälpen nära. Du når din personliga lärare på telefon, mejl och Zoom om du undrar något. Behöver du prata om studierna som helhet finns det alltid en studievägledare redo att guida dig.

Se ditt liv som en helhet

Studier är viktiga men de är inte allt. Ska de kännas meningsfulla och roliga hela utbildningen igenom är det viktigt att hitta en balans mellan pluggandet och resten av livet. Glöm inte att få in familj, vänner, intressen, nöjen, träning, festligheter och återhämtning också. När alla delar av livet kompletterar varandra i harmoni får man ut det mesta och det bästa av dem.

Blandade studietips

  • Minneskapaciteten är bäst i början och i slutet av ett arbetspass, så läs gärna kortare pass med pauser emellan.
  • När du lägger upp mål, planera efter kunskap istället för sidantal, till exempel att dagens pass går ut på att du ska lära dig spanskans samtliga pronomen istället för att plöja 14 sidor i läroboken.
  • En bra metod för att lära sig en längre text är att först skumma igenom den för att få en känsla om vad det handlar om, sedan läsa texten noggrant och stryka under eller anteckna det viktigaste. Gör därefter en sammanfattning för dig själv över det du har läst. Jämför sedan sammanfattningen med texten och se om du har förstått allt eller om du behöver repetera något.

På NTI-skolan erbjuder vi över 280 utbildningar på distans för dig som drömmer om nya kunskaper och ny karriär. Läs in din gymnasieexamen, bli behörighet till högskolan eller läs en yrkesutbildning och börja jobba när du är klar. Här kan du se hela vårt utbud.