Nu är det snart dags för läslov, ett lov som syftar till att främja läsning. Att läsa böcker är bra ur flera olika aspekter, bland annat är det viktigt för att kunna hålla fokus samt minska stressnivåer.

Nedan har vi listat 7 anledningar till att läsa böcker.

1. Du blir mer allmänbildad

Vare sig du läser fakta eller skönlitteratur får du större kunskap om världen av att läsa. Även de mest fantasirika berättelserna hämtar inspiration från legender, historia och människors livsvillkor i olika delar av världen.

Genom att läsa får du tillgång till massor av information som kan vara både användbar och intressant!

2. Du lär dig hålla fokus

Idag har många krav på sig att jobba samtidigt som man kollar mailen, chattar med kompisar, ögnar igenom Instagram och svarar i telefon.

Om du ser till att läsa i en bok varje dag kommer du att bli bättre på att låta hjärnan fokusera på en sak i taget. Detta är väldigt viktigt för att du ska kunna vara produktiv.

3. Böcker stärker din empati

Genom att läsa om mänskliga erfarenheter får du unika möjligheter att sätta dig in i någon annans situation och leva dig in i olika människors känslor och tankar.

Det här kan i sin tur göra dig mer förstående inför att det finns olika sätt att leva och vara.

4. Du får ett större ordförråd

Om du läser mycket böcker bygger du upp ett större och rikare ordförråd och ditt språk förbättras, vilket naturligtvis är fördelaktigt både privat och i yrkeslivet.

När du har lätt att formulera dig skriftligt eller när du pratar med andra leder det till att ditt självförtroende växer och att din kommunikation underlättas.

5. Du blir mindre stressad

En studie från University of Sussex visar att sex minuters tyst läsning räcker för att minska stressnivån med 68%. Den visar även att läsning är mer effektivt än att lyssna på musik eller att ta en promenad.

När du läser tyst för dig själv slappnar dina muskler av, pulsen sänks och du känner dig både lugnare och mer avslappnad, När kroppen slappnar av blir det också lättare att sova.

6. Du får bättre hjärnhälsa

Genom att läsa får du ett större ordförråd, blir en vassare skribent och får en ökad inlevelseförmåga.

Lärandet främjar både din skriftliga och verbala kommunikationsförmåga och gör det lättare för dig att navigera dig fram i sociala sammanhang.

7. Du blir bättre på att kommunicera

Genom att läsa får du ett större ordförråd, blir en vassare skribent och får en ökad inlevelseförmåga.

Lärandet främjar både din skriftliga och verbala kommunikationsförmåga. Det gör det även lättare för dig att navigera dig fram i sociala sammanhang.

Hoppas dessa 7 anledningar till att läsa böcker kommer få dig inspirerad till att ta tag i din läsning! Maria Törngren som är gymnasielärare i historia förklarar även varför man ska läsa historia. Se mer här.