NTI-skolans kurser startar året om

Kommunal vuxenutbildning (komvux) följer inte klassiska terminer på samma sätt som grundskola och gymnasium, utan verksamheten löper på utan stopp under hela året. NTI-skolans kurser startar varje helgfri måndag, året om. Det innebär att komvux på distans på NTI-skolan inte tar sommarlov, utan har sommarkurser för dig att studera under hela sommaren.

Ansök till sommarkurser genom din hemkommun

För att studera på NTI-skolan ansöker du via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det varierar mellan kommunerna hur de väljer att lägga sina kursstarter, en del har löpande starter och en del har fasta datum för när du kan starta (t.ex. var femte måndag). Vuxenutbildningen i din hemkommun hanterar hela ansöknings- och antagningsprocessen. När din ansökan har blivit godkänd av kommunen skickar de dina uppgifter till NTI-skolan. Många kommuner erbjuder våra sommarstarter på distans vilket innebär att det går utmärkt att studera på sommaren. Men se till att ansöka i god tid då det i regel inte går att ansöka och blir antagen efter att ett specifikt ansökningsdatum har passerat.

För att se vilket kursutbud som finns tillgängligt i just din kommun väljer du här på nti.se/hitta-utbildning den kommun du är folkbokförd. Välj den kurs du är intresserad av och klicka dig sedan vidare till ansökningssidan i din kommun.

När, var och hur du vill

Att plugga på distans över sommaren ger dig möjlighet att själv välja var, när och hur du ska plugga. Lärplattformen når du från din dator eller app. Komvux är kostnadsfritt för dig som studerar men du betalar för kurslitteraturen själv.

Du får hjälp av en personlig lärare via meddelande i lärplattformen, telefon eller Zoom. Du är alltså inte låst till speciella föreläsningstimmar utan kan bestämma helt själv när och var du vill studera. Om det är en fin sommardag och du vill ta vara på solen på dagen så passar det kanske bättre för dig att studera på kvällen, till exempel.

Du kan välja själv i vilken takt du vill studera. Många som exempelvis arbetar samtidigt som de studerar, väljer att studera på 25% studietakt. Ha dock i åtanke att distansstudier kräver lika många studietimmar från dig som vid klassrumsstudier. Den stora skillnaden är att du vid distansstudier har flexibilitet att själv välja när på dygnet du studerar då du inte är bunden till något särskilt klockslag.

Att studera på heltid (100%) innebär att man ska studera cirka 8 timmar per vardag.
Att studera på halvtid (50%) innebär att man ska studera cirka 4 timmar per vardag.
Att studera på kvartstid (25%) innebär att man ska studera cirka 2 timmar per vardag.

Om du ska ansöka om CSN så behöver du studera på minst på 50%.

Studieteknik

Hur man bäst lär sig nya saker och hur man får struktur på sin inlärning kan variera mycket från person till person. Som elev på NTI-skolan får du tillgång till ett material som heter ”Studera smart”. Där får du tips och råd om studietekniker, självtest och länkar till hela serier om studieteknik. Det är vår starka rekommendation att du kikar igenom det materialet inför att du ska börja en kurs på distans hos oss.

Fem fördelar med att plugga på distans över sommaren

1. Du håller kunskapen och studievanan vid liv

Om du redan är mitt uppe i dina studier så är det såklart skönt att få en paus över sommaren men om du fortsätter att studera över sommaren så håller du både kunskap och studieteknik fräscht i minnet.

2. Du hinner förbereda dig för kommande studier

Kanske är du på väg att studera på högskola eller universitet, eller så ska du påbörja distansstudier efter sommaren. Det kan vara bra att förbereda sig för sina studier genom att testa på en kurs över sommaren. Du hinner då få in både studieteknik och kanske förberedande kunskap innan hösten sätter igång.

3. Du kommer ikapp

Ibland är det svårt att hinna med. Du kanske känner att du ligger efter i din plan eller i dina studier. En eller flera sommarkurser på distans kan göra så att du hinner ikapp och kan koncentrera dig bättre på kommande studier.

4. Du kan studera i lugn och ro

Över sommaren är det kanske inte så många andra måsten och du kan få tid att studera i lugn och ro i en park, på en strand eller bara på din favoritplats i solen.

5. Sommaren – en perfekt tid för fortbildning och förkovring

Sommaren är en utmärkt tid för att lära sig något nytt. Särskilt om solen lyser med sin frånvaro och sällskapsspelen börjar kännas uttjatade. Ta chansen och lär dig något nytt den här sommaren!

Nästa steg mot en distanskurs i sommar

1.  Ansök via vuxenutbildningen din hemkommun.

2.  När du blivit antagen får NTI-skolan dina uppgifter och vi skickar via e-post ett välkomstbrev med inloggningsuppgifter till lärplattformen och annan viktig information om dina studier.

a) Du får tillgång till att beställa kurslitteratur

b) Du får kontaktuppgifter med din personliga lärare

c) Du får i lärplattformen en pedagogisk tidslinje där du kan se hur du ligger till i studierna och vad som ligger framför

3. Du börjar studera!