Så kan du kombinera jobb och studier

På NTI-skolan har det alltid varit viktigt att kunna erbjuda utbildning i form av kurser och kurspaket som är tillgängliga för alla, oavsett bakgrund, livssituation och förutsättningar.

Därför går alla våra kurser och utbildningar att läsa på distans, där du som student själv väljer din studietakt, deltid eller 100%. Det ger dig möjlighet att studera var du vill och när du vill – allt för att du ska kunna studera hos oss på ett sätt som passar just dig.

Går det att studera och jobba samtidigt?

Att studera på distans gör att du även kan kombinera dina studier med ditt jobb. Vilket är bra för dig om du känner att du vill kompetensutveckla dig, utan att det stjäl tid från ditt jobb, eller om det skulle vara ekonomiskt mer fördelaktigt att jobba samtidigt som du studerar. Det är därför ganska vanligt att många av våra studenter jobbar samtidigt som de studerar.

När du kombinerar studier med jobb, rekommenderar vi en lägre studietakt så att du orkar och hinner med. Våra erfarenheter är att en studietakt på 25 % fungerar bra för de flesta.

Men vi vet att det ibland kan vara lite kämpigt att få ihop livspusslet med studier, jobb och allt det där andra som tillhör livet. Därför har vi samlat våra bästa tips för dig som planerar att kombinera jobb med studier, så att du kan hitta en bra balans och en planering som gör din vardag lite enklare när du har mycket att stå i.

Våra 5 bästa tips för dig som vill kombinera studier och jobb

  • Även om du har tillgång till lärare så är det ingen som kontrollerar dig. Därför är det extra viktigt med struktur och planering. Skapa ditt eget studieschema över vad du ska läsa och när. Planera även in pauser!
  • Hitta en bra plats att studera på där du kan koncentrera dig.
  • Fokusera på en sak i taget. När du jobbar, så försök att inte tänka på studierna utan fokusera på dina arbetsuppgifter. Ha samma regel för dig själv när du studerar. Att hålla isär livets olika delar ger mer sinnesro och bättre koncentration.
  • Kör inte slut på dig. Att enbart studera och jobba kan dränera även den mest motiverade. Ladda med energi, glädje och motivation genom att även planera in träning och sociala aktiviteter med familj och vänner.
  • Om det känns tungt och överväldigande, tänk då på att studierna är en investering som kommer att ge dig värde resten av ditt liv.

Lycka till med dina studier!