Tecken på att du bör byta jobb
Ibland är kontoret du hamnar på inte som du tänk dig eller så inser du att det du utbildat dig till inte längre är din dröm. Hur vet du då när det är dags att byta arbetsplats eller omskola dig helt för att byta bransch?
Vi har intervjuat elever på NTI-skolan som studerar för att skola om sig. Nedan delar de med sig om hur de visste att det var dags att byta jobb och vad som påverkade deras beslut.
6 punkter som spelade in när Klara, Axel och Susan valde att byta jobb
– Trivs inte med arbetsklimatet
– Psykisk påfrestning
– Fysisk påfrestning
– Missnöje med branschen
– En framtid inom företaget lockar inte
– Det är inte roligt att gå till jobbet
Från styckare till handel och service
Klara började jobba som styckare på ett livsmedelsföretag som 20-åring sommaren 2011. “Till en början trivdes jag både med arbetet samt kollegorna, vi som sommarjobbade under samma period blev ju en sammansvetsad grupp lite för sig.”
Efter två år skedde personalskiften vilket påverkade företaget. Arbetstiderna ändrades, produktionen delades upp i olika avdelningar och gruppen av sommarjobbare splittrades. Arbetsklimatet blev allt hårdare, och under vissa arbetsmoment blev hon klockad med tidtagarur – något som Klara ifrågasätter starkt. Det bidrog till en sämre arbetsmiljö på grund av den psykiska stressen och hon berättar även att “det heller inte var uppskattat att samtala med kollegorna under pågående arbete för att få tiden att gå fortare, särskilt då det är ett väldigt monotont arbete.”
Dags att byta jobb
Arbetet var påfrestande även för nacke, axlar och handleder. Hon märkte även att många av kollegorna hon trivdes bäst med började se sig om efter andra jobb. Hon insåg att det var dags att byta bransch, särskilt innan det var försent att skaffa sig en gymnasieutbildning.
Våren 2015 utbildade Klara sig till godstransportör och sommaren året efter var hon färdigutbildad. Hon hade flertalet timjobb, vikariat och visstidsanställningar innan hon kom på vad hon verkligen ville göra. “Det var under min senaste visstidsanställning i form av säljande brödbilsdistributör som jag kom att upptäcka butiksarbetet."
När Klaras vikariat tog slut i augusti så började hon återigen fundera på omskolning. Hon hittade en 20 veckors lärlingsutbildning inom handel och service, vilket var perfekt. Idag har hon avslutat 1 av 4 kurser i utbildningen med gott resultat. “Jag lär mig lättast saker genom praktiskt utövande och väljer helst att inte spendera dagarna i en skolbänk,” säger hon. Att hon hittade utbildningen via NTI-skolan var som handen i handsken: “Jag blev positivt överraskad!”.
(Klara heter egentligen något annat.)
Ingen kommer leva mitt liv åt mig!
Axel har jobbat i 5 år inom restaurangbranschen och har spenderat många högtider och helger i köket. Han är dock inte ledsen över att ha spenderat så mycket tid på jobbet. “Jag är snarare glad över erfarenheterna och det jag lärt mig!”.
Han insåg att han inte var glad på jobbet och inte längre såg fram emot att gå dit. “Jag visste att det var branschen jag var missnöjd med och inte arbetsplatsen, då jag har varit på tillräckligt många ställen för att se skillanden”. Eftersom majoriteten av livet spenderas på jobbet så bör vi göra något vi tycker är kul, menar han.
Axel tog äntligen det stora steget och sa upp sig när han insåg att ingen annan skulle fatta beslutet åt honom: “Ingen kommer leva mitt liv åt mig.” Även om det kändes svårt så kände han att det var rätt val. Han valde NTI-skolan eftersom han vill kunna ha mer frihet i vardagen och kunna spendera sin tid som han själv vill. “Skolan har goda meriter och urval av kurser,” menar han. “Lärarna är väldigt närvarande, även på distanskurserna”.
Det stora beslutet
Susan var process manager på ett amerikanskt sportföretag. Hon lämnade posten eftersom hon inte visste vad hon ville att nästa steg inom företaget skulle bli. “Varje gång jag satte mig för att arbeta med min ”career plan” var första tanken ‘jag vill bara vara ledig.’” Hon hade känt likadant ungefär två år tidigare, men då blev hon befordrad och tyckte om att vara ansvarig för effektiviteten i över 200 butiker spridda mellan Portugal och Ryssland.
Hon började dock längta efter ledighet igen och sa upp sig i december 2015. Ytterligare tre år senare kom hon på att hon vill jobba inom polisen. Sex månader senare visste hon också vad plan B skulle bli om polisen inte fungerade: “Då vill jag satsa på en yrkeshögskoleutbildning inom webbutveckling”.
Hon har inte ångrat sig
“Det var väldigt mycket som höll mig kvar på min arbetsplats,” berättar Susan. Hon nämner människorna hon arbetade med, faciliteterna på campus, de fräscha kontoren och möteslokalerna. “Det var självklart ett tufft beslut att välja att lämna detta. Det är tre och ett halvt år sedan jag lämnade arbetsplatsen och jag har aldrig ångrat mitt beslut”.
När Susan tog studenten från handel- och administrationsprogrammet 1998 fick man inte högskolebehörighet via yrkesförberedande program. “Då både Polishögskolan och YH-utbildningar har krav på särskild behörighet var jag tvungen att läsa de kurser jag inte läst under gymnasiet.” Hon pendlar mycket mellan Sverige och Spanien och för att kunna söka till Polishögskolan denna vår var hon tvungen att läsa 5 kurser på 4 månader. “Studier på distans var det enda möjliga,” menar hon.
Susan valde NTI-skolan trots att det var en annan skola som är anordnare på Komvux i hennes hemkommun. Hon har läst kurser via både NTI-skolan och den andra skolan, men gillar NTI-skolan bäst. Hon nämner läroplattformens bokhandel som ett stort plus. “Det är smidigt att gå in och söka efter vilken kurslitteratur som behövs för kursen och sedan beställa den.”
När det gäller komvux för att läsa till kurser på gymnasienivå säger hon att “det är en fantastisk möjlighet!”
Så ansöker du
1) Sök via vuxenutbildningen (Komvux) i din hemkommun
2) Hemkommunen antar dig – de skickar info till oss – vi skickar inlogg till dig
3) Du börjar plugga på NTI-skolan!
Fler frågor? Läs mer här…