Fokus under distansstudierna

Att ha bra koncentration och rutiner är viktigt för att få ordning i vardagen. Det har extra stor betydelse för dig som studerar hemifrån på distans. Att ha självdisciplin är en stor del av det, eftersom du själv har ansvaret för att dina uppgifter blir färdiga och inskickade i tid.

Vi har frågat två elever hur de hittar fokus under distansstudierna. De delar även med sig av hur mycket de distraheras av till exempel mobil och dator.

“Nuförtiden tar jag bara fram mobilen när jag ska till exempel kolla på meddelanden eller kolla tiden”

Kevin, som pluggar på NTI-skolan, berättar att han var mer distraherad av elektroniken under lektionerna på högstadiet. “Nuförtiden tar jag fram mobilen när jag ska kolla på meddelanden eller tiden.” Han minns att de flesta uppgifter gjordes på en laptop, och öppnade ofta sidor som inte hade någonting med skolan att göra.

När han får frågan om hur mycket fokus han förlorar av telefonen under en timme säger han att det kan röra sig om fem minuter. “Min laptop distraherar mig mer,” säger Kevin. “Det kan hända att jag förlorar en halvtimme.” Han menar att hans liv helt beror på elektronik, och att användningen av denna är helt vardagligt för honom. “Inom mobil och datorer har jag även lite mer interna och avancerade kunskaper,” förklarar han.

“Hade jag haft mer fokus på studierna hade jag nog fått bättre betyg,” menar han. “Jag har siktat på minst ett E i betyg i de flesta ämnen jag haft, och fokus kan också förbättra hur engagerad man är. Förr i tiden hade det hänt att jag slösade bort en hel lektion av dagdrömmande och användande av mobilen.”

För att skapa fokus så brukade Kevin lämna telefonen i skåpet så han inte kunde komma åt den på lektionerna. Men det kunde ändå hända att han tappade fokus trots detta. “Jag har hört att tuggummi kan hjälpa en att fokusera mer, speciellt när man läser,” avslutar han. “Jag kan säga att det har hjälpt mig rätt mycket och jag kör denna metod ännu i dag.”  

“I stället börjar jag scrolla och har tillslut gjort det i 30 minuter innan jag lägger märke till att jag ska plugga”

Durante kan, precis som Kevin, lätt förlora studietid på mobilen. “Det händer att jag kommer på att jag behöver kolla en sak eller svara någon men glömmer bort när jag väl trycker på appen. I stället börjar jag scrolla och har tillslut gjort det i 30 minuter innan jag lägger märke till att jag ska plugga.” 

Durante har gått i en skola som använde sig av Facebook för att lägga ut uppgifter och information till sina elever. Han tyckte det var jobbigt; “Så otroligt frustrerande, det finns en friktion mellan att klicka sig fram till gruppen och det innehåll som är anpassat efter vad du är intresserad av som dessutom är det första du ser.” 

Hans uppskattning av hur mycket pluggtid han förlorar är upp till en timme per dag. “Jag kan fastna på Instagram om jag skriver med folk som är online. ”Han påpekar att han inte är beroende av telefonen trots allt. “Jag kan vid flera tillfällen ‘glömma bort’ den, särskilt när jag är hemma eller umgås med folk. ”Durante har dock en kompis som tar upp sin telefon konstant. “När han känner sig uttråkad tar han per automatik fram mobilen, annars känner han sig stressad,” beskriver han. 

För att inte störa sin sömnrytm så har Durante ändrat sin telefons inställningar. “Efter klockan 21 blir min mobil svartvit för att hjälpa hjärnan varva ner, och den har mycket varmare ljus. Han använder heller inte mobilen i sängen, och försöker avstå från att sitta vid skärmar minst en timme innan läggdags. “Egentligen ligger det mycket i att balansera sömn, mat och träning. Har man inte mycket att göra om dagarna tror jag det är lättare att vända sig till telefonen,” säger han.

Har du några knep för att inte störas av telefonen i vardagen? Hur gör du för att skapa fokus under distansstudierna? Lämna gärna dina tips nedan!

Behöver du tips för att hitta mer motivation till dina studier? Då kan du läsa det här inlägget.