Söka stipendium
Förbättra studentekonomin genom att söka ett stipendium
Känner du till att det finns olika stipendier att söka för dig som studerar? Men vad är egentligen ett stipendium? Var hittar man dem? Och vem kan söka?
Läs vidare för att få veta mer om hur du kan söka stipendium.
Ett stipendium är ett bidrag som instiftats för att hjälpa personer inom en viss målgrupp. Till exempel så finns stipendier som hjälper studerande att gå utbildningar, praktisera och jobba med forskningsprojekt. Är du verksam inom dans, film eller konst? Då kan du ansöka om stipendier som ger pengar till inköp av utrustning, ateljéhyra och projekt, till exempel.
Trots mängden stipendier som finns att söka, så är det bara en liten del som kan sökas utan krav. Ofta måste särskilda villkor uppfyllas (förutom de uppenbara kraven att du måste vara verksam inom det område stipendiet gäller), såsom att du ska bo på en viss ort, gå en viss utbildning eller vara en särskild ålder. Nedan hittar du exempel på särskilda stipendier. Du finner även en av de digitala databaser som finns för att hitta de stipendier som passar just dig.
Unionens uppsatsstipendium
Unionen delar ut totalt 50 000 kronor uppdelat till fem master-, kandidat- och magisteruppsatser (alltså 10 000 kronor per uppsats) varje år. Du kan ansöka om detta stipendium om din akademiska utbildning är knuten till det privata arbetslivet.
Om en uppsats som skrivits av mer än en författare vinner så delas uppsatsens prissumma mellan dessa. Minst en av författarna måste ha varit medlem i Unionen Student i minst sex månader.
Unionens litteraturstipendium
Du kan få tillbaka upp till 3 425 kronor för litteraturkostnader under studietiden om du uppdaterar ditt medlemskap hos Unionen till yrkesverksamt efter examen. För att ansöka om Unionens litteraturstipendium måste du ha varit Unionen Studentmedlem i minst sex månader. Du bör bifoga litteraturlista och kvitton på aktuell litteratur från ditt lärosäte, uppdatera ditt medlemskap till yrkesverksamt och ansöka om stipendiet inom 12 månader från det att du uppgraderar ditt medlemskap.
Om du jobbar inom landstinget, staten eller kommun så rör du dig utanför Unionens organisationsområde och kan därför varken bli yrkesverksam medlem i Unionen eller ta del av litteraturstipendiet.
Global grant – en databas med stipendier
På Global Grant har du tillgång till 24 000 donatorer och fonder som erbjuder stipendier, och de kommer både från Sverige och utlandet. Global Grants vision är att vara en plats där givare och mottagare möts, för att göra processen smidigare. Ofta vet inte de sökande vart de ska vända sig. De som erbjuder stipendiet saknar resurser för att utvärdera de bästa projekten eller kandidaterna att ge stöd till.
Det finns två olika sätt att använda tjänsten och ansöka om stipendier; antingen så betalar du för ett abonnemang (vilket är den bekvämaste och smidigaste lösningen, plus att du hjälper dem som inte kan betala), eller så använder du tjänsten gratis via till exempel bibliotek, hjälporganisationer och universitet.
ST – fackförbund för dig som jobbar inom staten.
Jobbar du för staten? Då kan du ansöka om stipendium via fackförbundet ST, som vänder sig till personer med statliga uppdrag. Du måste vara antingen doktorand-, student- eller yrkesverksam medlem hos ST för att kunna söka deras stipendium. Stipendiet du kan söka till är ett bidrag för att “genomföra en fältstudie utomlands som ska resultera i en uppsats,” enligt hemsidan. Uppsatsens ämne måste vara kopplat till STs verksamhetsområden, så som sociala rörelser, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
Känner du att ett stipendium skulle passa dig? Vi hoppas att du känner dig inspirerad! Att söka stipendium under studietiden är bara ett av alla sätt att få ekonomin att räcka längre under tiden du studerar; tidigare har vi skrivit om bland annat Carina som köper begagnad studentlitteratur, och Ghadah som springer i skogen i stället för att betala för gymkort. Har du egna erfarenheter av att söka stipendium? Dela gärna med dig nedan!