Hur mycket fokus tar mobilen ifrån dig?

Våra smartphones är bra till mycket utöver själva samtalen. De kommer ihåg viktiga saker åt oss genom tidsbokningar och påminnelser, jobbmailen hamnar direkt i inboxen, och en uppsjö av appar som kan göra vardagen smidigare. Men med alla dessa funktioner och notifikationer kommer också distraktion från jobbet och skolan. Hur går det egentligen för våra elever här på NTI-skolan att separera mobilen från plugget?

NTI-skolans elever berättar hur det går att separera mobilen från plugget. Har du själv tänkt på hur mycket fokus mobilen tar från dig?

Kristina brukar sätta mobilen i tyst läge när hon behöver fokusera.

“Om jag skulle behöva ta en paus reflekterar jag först i några minuter på det jag har läst och sedan tar jag fram mobilen,” berättar hon. Hon säger att tiden kan rinna iväg när hon sitter med telefonen. “Men jag tror sammanfattat att det inte är mer än en halvtimme jag förlorar.”

När Kristiina får frågan om hur hennes mobil- och datorvanor ser ut berättar hon att hon scrollar igenom nyheterna på mobilen efter att hon har vaknat på morgonen. “Sedan öppnar jag den för mail, samtal och meddelanden en gång varannan timme under dagen.” Hon öppnar inte någonting som kan störa studierna, så som sociala medier. “Jag brukar sitta framför datorn runt fyra timmar under dagen,” säger hon. “På eftermiddagen brukar tekniken vila på bänken runt fyra timmar. Datorn kommer fram på kvällen igen under en till tre timmar, beroende på hur mycket jag hunnit med under dagen.” Hon slutar dagen med att kolla nyheterna och sociala medier i sängen innan hon somnar.

Hon säger själv att hon märker när hon använder mobilen för mycket. “Jag är väldigt medveten om mina mobilvanor. Tack och lov har jag tränat bort att ta fram mobilen i sociala sammanhang,” påpekar hon. “Jag har även minskat mobiltiden med att ta bort sociala medier i några månader.” Hon menar att det gjorde att hon inte var lika nyfiken när hon sedan laddade ner apparna till sin mobil igen.

För att bryta mönstret och minimera tiden som hon förlorar genom att knappa på mobilen brukar Kristiina ha bestämda tider som hon pluggar. Och lägga mobilen en bit ifrån sig där den inte är synlig. “Bestäm att när du väl använder mobilen ger du dig själv endast fem till tio minuter.” Det gör att mobilen inte tar lika mycket fokus från dig.

Ida upplever att hon lyfter mobilen mellan alla sina uppgifter när hon pluggar på distans. Men att hon inte rör mobilen på jobbet utöver när hon har rast.

 “Om jag ska plugga i fyra timmar så går lätt två timmar till att beställa något på telefonen,” samt att hon gärna skriver meddelanden och kollar igenom Instagram. Men utanför studierna så rör hon inte telefonen så mycket. Hon använder den främst till musik och podcasts, och eventuellt lite småsurfande, “om jag är ensam,” tillägger hon. “Dator har jag slutat använda för flera år sedan, jag köpte ingen ny när min gick sönder.”

Ida tror själv att betygen skulle förbättras om hon inte tappade fokus så ofta. “Det blir tvångsmässigt att jag plockar upp telefonen när jag inte förstår en uppgift.” Hon är väl medveten om att hon hindrar sig själv från att studera effektivt.

Hon poängterar att hon inte har den dåliga vanan av att plocka upp mobilen så ofta när hon inte pluggar. “Jag pratar med den jag är med och inte med någon i telefon, och ser inte allting genom mobilkameran. Men jag använder den som tidsfördriv”. Hon säger att hon planerar att skärpa sig, och hålla mobilen på avstånd när hon pluggar i framtiden.

Frederik börjar ibland surfa på någonting som inte har med studierna att göra.

 “Men jag försöker att inte låta telefonen ta min uppmärksamhet". Han har gett sig själv en skärmtid på totalt en och en halv timme per dag, och låter 20 av dessa minuter gå till nöje. Resten spenderar han mest genom att svara på mail och sms. Datorn använder han till studier och jobb. Men säger att “det kan variera väldigt mycket från dag till dag beroende på hur det ser ut.”

Han tror inte att hans betyg skulle påverkas på något sätt om han skar ner på skärmtiden. “Jag kommer oftast på mig själv ganska snabbt om jag gör någonting som jag inte ska på mobilen,” säger Frederik. Han har stängt av de flesta notiserna, och har avinstallerat de appar som tar uppmärksamheten från det som är viktigt; Instagram, Facebook och Blocket har alla tagits bort. 

Det enda han använder telefonen till när han pluggar är BankID. Resten av tiden ligger den undangömd någonstans där den inte syns. “Jag brukar lägga den under stolen i ryggsäcken eller bakom datorn. Och så kollar jag till den en gång i timmen för att se om någon som har ringt eller skrivit någonting som är viktigt.” Han laddar åter ner till exempel Facebook två gånger i veckan för att se om han har blivit inbjuden till något evenemang eller om han är på jakt efter någonting på Facebook Marketplace.

Hur mycket fokus tar mobilen från dig?

För mer tips, läs gärna det här inlägget om bättre studieteknik och studiefokus.