Personlig, behörig och tillgänglig lärare från start till betyg.
Svenska som andraspråk nivå 1
I Svenska som andraspråk nivå 1 kommer du både kunna läsa en variation av skönlitterära texter ur olika genrer, lära dig om litterära epokerna vilket ger en historisk överblick över skönlitteraturen men också producera egenskrivna texter. Du får utveckla din kunskap om svenska språkets ordförråd och struktur, hur du kan främja och utveckla din egna flerspråkighet samt arbeta med strategier för språkinlärning.
Du får även jobba med muntlig framställning i olika steg, allt från att skriva talmanus till att arbeta med den retoriska arbetsprocessen och hålla dina egna tal. I relation till detta kommer du även få jobba direkt med språkets uttal och språkriktighet. I den här ämnesnivån gör du även ett nationellt prov på plats i lokal på skolan.
I ämnesnivån kommer du att lära dig om
- Språklig variation och dess relation till geografisk och social bakgrund, ålder och kön men även hur makt, normer och identitet tar sig uttryck i språkanvändning
- Muntlig framställning där du arbetar med den retoriska arbetsprocessen och ge och ta emot respons på dina muntliga framställningar
- Skriftspråkets normer och språkriktighet i det svenska språket
- Att läsa och ha samtal om skönlitterära texter med fokus på samtida litteratur, skrivna av både män och kvinnor
Bra att veta
Genom att läsa denna nivå får du möjlighet att utforska det svenska språket genom en stor variation av litteratur, lektioner och övningar. Du får testa på att skriva olika sorters texter och utveckla språket både muntligt och skriftligt.
Mer om ämnesnivån
Denna ämnesnivå ger en tydlig grund för dig som vill utveckla din kunskap och användning av det svenska språket på en bred front med en rik variation av språklig utveckling.
Efter ämnesnivån
När du har läst klart Svenska som andraspråk nivå 1 kan du fortsätta med:
Korta fakta
Ansök till den här ämnesnivån
Ansökan sker genom vuxenutbildningen i din hemkommun. Välj din kommun nedan så länkas du till ansökningssidan hos kommunen.
Saknas din kommun? Klicka här för mer information.
Vill du ha mer information innan du gör din ansökan?
Ansök så här
- 1
VÄLJ DIN DISTANSKURS
Du kan välja bland enskilda kurser och yrkesutbildningar.
- 2
ANSÖK VIA VUXENUTBILDNINGEN I DIN KOMMUN
Välj kursen du är intresserad av och NTI-skolan som skola.
- 3
DIN KOMMUN BESLUTAR OM ANTAGNING
Om du blir antagen skickar kommunen dina kursval och uppgifter till NTI-skolan.
- 4
BÖRJA STUDERA KOMVUX PÅ DISTANS
NTI-skolan skickar information och inloggningsuppgifter till dig via e-post inför kursstart.