×
 

Hoppa till innehållet

Distansstudier på Filippinerna

Nils-Erik, en av NTI-skolans elever, bor och studerar på distans från Filippinerna. Här berättar han sin story om hur han hamnade på Filippinerna, vad möjligheten till distansstudier betyder för honom, och vad som gjort att han fortfarande efter tre år är kvar på Filippinerna.

Semester blev till helomvändning

– Tre år har gått sedan jag först satte fot på ön Mindanao i Filippinerna. Vad som skulle vara en kortare semester med volontärarbete för en biståndsorganisation slutade med en helomvändning i mitt liv. Lite skämtsamt brukar jag säga till lokalbefolkningen att jag gick vilse i djungeln och sen glömde jag åka hem! Det blir många hjärtliga skratt i ett fattigt och krigsdrabbat område, även om resurserna i tillvaron kan kännas knapra så finns rikedomen i de underbara relationerna mellan människor.

Jordbruksprojekt och nya insikter

– Efter att jag varit engagerad i diverse jordbruksprojekt och samarbeten mellan lokala odlare och myndighetsorganisationer i ungefär 1,5 år, började jag studera på NTI-skolan.

– Under den första tiden i Filippinerna insåg jag flera saker. En av dem är bland annat hur lyckligt lottade vi svenskar är som har tillgång till utbildning med bra kvalitet. Den insikten ledde till att jag tog beslutet att hjälpa mig själv genom att börja studera. Som tonåring var jag mycket skoltrött och påbörjade aldrig mina gymnasiestudier.

Distansstudier

– Nu har jag studerat hos NTI-skolan på distans i snart 2 år och det har gett mig otroligt mycket! På förmiddagarna arbetar jag fortfarande för att hjälpa till på olika plan med utvecklingen i området, men inte lika aktivt som tidigare. Efter lunch kryper jag som regel undan och fokuserar på mina studier. På helgerna kan jag ibland ta min laptop till någon härlig strand och sitta där och studera. Mina förhoppningar är att på sikt kunna utbilda mig inom AI-området, vilket jag tycker är ett aktuellt och intressant ämne!

Önskan om att hjälpa

– Min önskan och mitt intresse ligger fortfarande i att kunna hjälpa människorna i området. Det är ingen lätt uppgift att lösa. På något sätt verkar min närvaro i alla fall sprida hopp och ge någon säker punkt i människornas tillvaro, en inspiration till att det går skapa en bättre tillvaro med motivation och vilja. Fast det är så otroligt mycket mer man vill kunna bistå med, så är det ändå något man får vara tacksam för att kunna bidra med.

Hoppas att fler tar chansen

– Jag hoppas min berättelse kan inspirera fler till att ta ett kliv ut i världen och förena studier med nyttiga livserfarenheter. NTI-skolan är strålande och jag är väldigt tacksam för all den hjälp och support skolan har gett mig under studietiden.