Fler elever byter yrke

Ibland blir det inte riktigt som du tänkt dig. Efter många år inom samma bransch kan förutsättningarna ha förändrats så pass mycket att du inte klarar av att vara kvar. Eller så kanske du hoppar mellan flera olika jobb under kort tid utan att hitta det som passar dig bäst. Hur det än ligger till så är du inte ensam om att vilja byta bana.

Här nedan berättar några av våra elever här på NTI-skolan om sina upplevelser och varför fler elever byter yrke.

Malin Grundsten

Malin ville byta bransch på grund av arbetsbrist. Hon är utbildad inom handel på gymnasienivå, och att hitta jobb beskriver hon som “oerhört svårt”. Sedan hon tog studenten 2013 har hon haft olika praktikplatser, två traineeanställningar, och en fast anställning som hon fick 2018.

“Jag har länge velat studera upp mina betyg för att få högskolebehörighet,” berättar hon, “Men jag har tidigare varit för lat för det. När företaget jag jobbade på lades ner nu i april 2019 bestämde jag mig för att det är dags”. Hon vill inte hoppa runt i fem år till utan att ha en fast plats. 

Fia Holmqvist

Fia tyckte inte att hennes arbetsuppgifter efter 18 år inom rättspsykiatrin kändes motiverande. “Jag kände att mer administrativa sysslor lockade men kom inte riktigt vidare.” Hon visste heller inte vilken utbildning hon skulle välja om hon nu skulle plugga vidare. Hon berättar att lönen var ganska bra, samt att det fanns en känsla av trygghet inom den organisation som hon hade jobbat inom så pass länge, och hon tyckte väldigt mycket om sina kollegor. 

“Dock skadade jag mitt knä, vilket innebar att jag hade svårt att fortsätta med min gamla tjänst”. Hon blev rådd av läkare och sjukgymnaster att hitta ett mer admin-inriktat jobb. “När Försäkringskassan sedan meddelade att de bedömde att jag skulle kunna klara av ett kontorsjobb bestämde jag mig”. Allt pendlande gjorde dessutom Fia trött. Beslutet att byta bransch gjorde att hon kände sig lättad. “Det var helt enkelt dags för en förändring!”

Hon går utbildningen till HR-assistent hos oss på NTI-skolan. Och hon är mycket nöjd med upplägget. “Det har fungerat bra då jag själv kan lägga upp mina studier. Oavsett inplanerade semesterresor eller familjeliv så har jag hunnit med mina studier.”

Louise Bergstrand

Louise har jobbat som undersköterska inom den kommunala sektorn, men orkade tillslut inte kämpa för sina rättigheter som anställd. “Att arbeta obekvämt, delade pass och långa arbetspass blev för påfrestande,” berättar hon. “De bra sakerna var för få och mitt arbete fick mig att gå omkring med ständig ångest och dåligt samvete.” Under de rådande arbetsförhållandena så var det i stort sett omöjligt att utföra ett bra arbete, samt att Louise kände att hennes yrkesroll som undersköterska (samt hennes erfarenhet och kompetens) likställdes med en nyanställd som inte alls kan lika mycket som hon.

“Att hjälpa människor i det vardagliga ger en enorm glädje,” påpekar hon dock, och nämner att det bidrog till att hon stannade kvar så pass länge på sin gamla arbetsplats som hon gjorde. “Jag tycker det är ett viktigt jobb, men det verkliga uppvaknandet var när min fyraåriga son ville avstå från alla sina leksaker och godis bara mamma var hemma någon gång.” Hon tyckte det var nästan omöjligt att jobba så mycket och ha en familj samtidigt: “Min man var någon jag sa ‘god natt’ och ‘god morgon’ till. Mitt sociala liv existerade inte alls.”

Det jag vill studera till finns inte på orten där jag bor, och eftersom jag har familj med småbarn så är det svårt att studera på annan ort.” Hon kände att relationen till mannen och sitt psykiska mående hotades av arbetssituationen, och tänkte “nu eller aldrig.” 

“Jag googlade på allt och alla. Jag hittade NTI-skolan nästan direkt och kände att nu kör vi.” Hon berättar att hon dessutom har erfarenhet av enklare uppgifter genom att ha jobbat extra på ett IT-företag, och det är sådana uppgifter hon vill utföra. “Detta är min dröm och jag vill leva den!”

Beatrice Andersson

Beatrice kände att hon inte kunde komma någon vart i en bransch som saknade möjligheter att förbättra lönen eller utvecklas. “Jag blev sjukskriven gång på gång efter att jag försökt nå mål som var orimliga,” säger hon. Beatrice berättar även att hon jobbade natt och väldigt tidiga morgnar, och att det tog ut sin rätt med åren. “Jag började värdesätta min fritid och lediga helger.”

Beatrice har länge funderat på att studera vidare, “men det är skrämmande att lämna tryggheten i ett arbete med fast inkomst,” menar hon. “Man blir bekväm och kan sitt arbete.” Hon har aldrig känt sig som något läshuvud, och kände att det gick emot alla hennes principer att börja studera igen. “Det man inte tänker på är att CSN täcker upp ens utgifter under studietiden,” säger hon dock, “och i slutändan får du ett roligare arbete och en bättre lön.” 

Kursen Naturkunskap 2 hos oss på NTI-skolan lockade, och distansstudier passar Beatrice perfekt eftersom hon jobbar under tiden. “Det finns en tydlig plan med deadlines som gör att man inte halkar efter,” poängterar hon. Vilket gör NTI-skolan till det perfekta valet.

En ny chans att hamna i ”rätt” bransch.

Gemensamt för Malin, Fia, Louise och Beatrice är att de alla känner att NTI-skolan ger dem en till chans att hamna i “rätt” bransch och att de förstår varför fler elever byter yrke. Och att distansstudier är lättare att få in i vardagspusslet än traditionella studier i ett klassrum. Har du frågor om karriärbyte, eller kanske om vad du behöver plugga upp för att komma vidare? På hemsidan hittar du frågor och svar som kan hjälpa dig på vägen. Men du är också varmt välkommen att kontakta NTI-skolans studie- och yrkesvägledare om du behöver mer hjälp.